Caută
Close this search box.

Nici simulările de vot nu mai sunt ce au fost odinioară. La AEP a fost una controversată

prezenţa

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut o demonstraţie pentru situaţia în care cineva nu ar dori să voteze la Referendum.

AEP, care ar trebui să fie imparţială şi să sancţioneze derapajele instituţiilor statului, adoptă o poziţie asemănătoare cu politicienii care îndeamnă românii să boicoteze Referendumul privind Justiţia.

Simularea procedurii de vot a avut loc dimineață, într-o conferință de presă, în fața jurnaliștilor.

În cadrul simulării au fost două scenarii pus cap la cap. Într-unul dintre ele, cetățeanul român cu drept de vot a ales să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendum.

În cel de-al doilea însă cetățeanul român cu drept de vot refuză să voteze la referendum.

Alegerea AEP este cel puțin nefericită, în contextul în care mulți politicieni din partea PSD-ALDE care au decis să boicoteze referendumului fac această precizare electoratului lor.

Președintele AEP, Florin Mitulețu, a susținut că simularea procedurii de vot a fost făcută așa tocmai pentru că Autoritatea este imparțială și că nu se ferește să prezinte toate variantele posibile și legale.

Însă, în acest context, AEP ar fi trebuit să prezinte astăzi și cel de-al treilea scenariu: acela în care cetățeanul român cu drept de vot ajunge în secția de votare și alege să voteze doar la referendum, nu și la alegerile europarlamentare.

Președintele AEP a mai făcut astăzi o referire și la campaniile care se duc în spațiul public. El a spus că, dacă votul este condiționat de un premiu, cum ar fi o vacanță, atunci Autoritatea consideră că este o mită electorală.

AEP a mai fost în trecut criticată și a avut parte de controverse. În urmă cu aproximativ două săptămâni a promovat o serie de modificări la legea electorală, prin care de exemplu s-ar fi ridicat pragul la referendum ca să poată fi validat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri