Caută
Close this search box.

Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte.

Anul acesta, în Bucureşti, au fost şi spaţii nou intrate în circuit printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră – „Marin Constantin”.

În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150. Această ediţie a stat şi sub semnul unei serii de proteste manifest care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanţare din segmentul cultural.

„Ministerul Finanţelor şi cel al Culturii au decis că nu este nevoie de cultură şi că finanţarea ei nu este prioritară. 30% din bugetul legitim al AFCN a fost tăiat şi, astfel, 70 de proiecte au pierdut finanţarea după ultimul apel de proiecte deşi, teoretic, ele erau proiecte câştigătoare. Printre ”beneficiarii” acestui abuz al celor două ministere se numără şi muzeele.
Cerem 100% cultură pentru toţi aşa cum aţi văzut de Noaptea Muzeelor scris pe cele 10.000 de programe distribuite şi pe stickerele oferite de noi. Oamenii au nevoie de cultură, au nevoie de muzee. Am demonstrat asta de Noaptea Muzeelor, atunci când oraşele şi localităţile mai mici din ţară înfloresc şi se transformă. Părinţi cu copii, oameni de orice fel, unii aflaţi pentru prima oară în viaţa lor într-un muzeu, toţi cu programul în mână, vorbesc despre artă, colecţii, muzee, muzică, dans, experimente, spectacole. Ceea ce noi, muzeele şi prietenii noştri, reuşim să facem împreună demonstrează cum cultura schimbă vieţi şi scoate tot ceea ce este mai frumos din oameni. Pentru toate acestea, solicităm public Guvernului ţării să investească în cultură, să investească în muzee, să investească în sectorul cultural independent. Este una dintre cele mai sigure investiţii pentru că înapoi noi oferim ceea ce nimeni nu poate oferi, o societate vie şi umanizată, ţinută departe de orice formă de alienare”, a declarat pentru News.ro managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri