Caută
Close this search box.

Papa Francisc și-a început vizita în Bulgaria. Tensiuni cu Biserica Ortodoxă

Papa Francisc a ajuns duminică dimineață în Bulgaria. Este o vizită de două zile, ce vine pe un fond tensionat cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe, majoritare în ţara vecină, scrie Digi24.

Avionul Papei Francisc a aterizat duminică dimineață, la ora 10:00, pe aeroportul din Sofia. Suveranul Pontif face o vizită de două zile în ţara vecină – a doua a unui papă în Bulgaria, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 2002.

Sursa foto: Vatican News

Papa va pleda pentru unitatea creştinilor, în ciuda ostilităţii afişate de Biserica ortodoxă bulgară. Acesta este unul dintre prinicpalele scopuri ale sale: îmbunătăţirea relaţiilor cu bisericile ortodoxe, ca parte a eforturilor Vaticanului de a realiza în cele din urmă unirea dintre cele două mari rituri ale creştinătăţii, despărţite în anul 1054.

Experţii consideră că este o vizită delicată, pentru că în niciun alt stat est-european relația bisericii ortodoxe cu Vaticanul nu este atât de tensionată precum în Bulgaria. Biserica Ortodoxă din această ţară este singura care nu participă la o comisie de dialog teologic oficial cu romano-catolicii. Tocmai de aceea, vizita Papei Francisc în Bulgaria şi Macedonia de Nord vizează consolidarea relaţiilor cu bisericile ortodoxe.

Vizita Papei Francisc în Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, unde dintre cei 7,1 milioane de oameni doar 58 de mii sunt catolici, este, așadar, o misiune delicată. Că relaţia dintre Vatican şi Biserica ortodoxă bulgară este una tensionată o demonstrează şi faptul că liderii acesteia au interzis prelaţilor să ia parte la rugăciuni şi slujbe cu Suveranul Pontif, spunând că legile nu le permit.

La începutul vizitei, Suveranul Pontif va fi primit de premierul Boiko Borisov şi de şeful statului, Rumen Radev. Se va întâlni, totuşi, şi cu Patriarhul Neofit. Apoi va rosti o rugăciune la catedrala Aleksandr Nevski, monumentul reprezentativ al oraşului. Prima zi se va încheia cu o slujbă ce va avea loc într-o altă piaţă importantă din Sofia.

Papa va face apoi o vizită și în Macedonia de Nord, acolo unde o treime din populație este de religie musulmană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri