Caută
Close this search box.

Peste 750.000 de cetățeni ai UE au aplicat pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Aproape 90.000 dintre aceștia sunt români

Peste 750 000 de cetățeni ai Uniunii Europene au solicitat să rămână în Marea Britanie după ce aceasta va părăsi blocul, a declarat joi ministrul de interne Sajid Javid, informează Reuters.

Problema a ceea ce s-ar întâmpla cu cei peste 3 milioane de resortisanți ai UE care trăiesc în Marea Britanie a fost una dintre primele care au fost abordate în negocierile privind divorțul cu blocul. Marea Britanie a declarat că cetățenii UE au solicitat cel puțin până pe 31 decembrie 2020 „statutul stabilit”, fie că este aprobat sau nu un acord de ieșire cu UE. Marea Britanie urmează să plece în 31 octombrie, însă premierul Theresa May va demisiona după ce nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru acordul său, iar cei care se luptă să o înlocuiască sunt împărțiți în ceea ce privește căutarea unor schimbări în această afacere.

„Cetățenii UE sunt prietenii, vecinii și colegii noștri care contribuie atât de mult la această țară. Oricare ar fi rezultatul Brexit, dorim ca ei să rămână”, a spus Javid într-o declarație, adăugând că schema a avut până acum 750 000 de cereri. Cifrele publicate de departamentul său au indicat un număr total de 621.400 de persoane care au aplicat până la sfârșitul lunii aprilie, 389.900 dintre cele primite în prima lună după ce schema a fost lansată complet pe 30 martie, iar restul depuse în faza de testare care a început în luna august anul trecut.

În cadrul sistemului de soluționare al UE, cetățenii UE care au trăit continuu în Marea Britanie timp de cinci ani pot beneficia de statutul stabilit, oferindu-le aceleași drepturi de muncă, studiu și acces la beneficii și servicii așa cum au în prezent.

Cetățenii polonezi au reprezentat cel mai mare grup, 103,200 au aplicat până acum, urmați de 89,900 de români și 70,800 de italieni, a afirmat guvernul. Au fost încheiate 445.000 de cereri, dintre care o treime dintre persoanele cărora le-a fost acordat statutul. Ceilalți au primit statutul de „prestabilit” și pot solicita statutul stabilit atunci când au atins marca de cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri