Președintele Klaus Iohannis a atras atenția Guvernului să nu sacrifice viitorul economic al țării, „vânzând doar iluzii statistice” oamenilor.

„România are toate atuurile pentru a deveni un hub de inovare regional. Prin circa 6% din PIB, sectorul digital autohton este un motor important al performanțelor economice și al inovării, recunoscut, ca atare, și în afara granițelor țării. Produsele digitale românești sunt competitive în Europa și în Statele Unite ale Americii. Companiile IT din România au înregistrat creșteri puternice în ultima decadă. Start-up-urile s-au dublat, iar activitatea în domeniu acumulează creșteri anuale consistente. Toate acestea ne bucură, dar trebuie valorificate la scară națională. Atrag atenția Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deșarte în anii următori, așa cum România a simțit deja anularea creșterii economice, în anii de criză”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis la evenimentul Innovation Labs 2019 – Demo Day, prezentat de către consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
Șeful statului a precizat mediul de afaceri din România este afectat de măsurile „hazardate” ale Executivului, care nu au nicio minimă fundamentare.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de predictibilitate și încredere. Din păcate, mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate și intempestive, fără consultare și fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini și lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc. În aceste condiții, cu atât mai mult meritați felicitări pentru îndârjirea de a crește, prin voi înșivă, nu datorită politicilor guvernului, ci în ciuda acestora, în ciuda constrângerilor financiare ori instituționale, ca un adevărat sector capitalist, care trăiește și se dezvoltă global. Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice arată că lucrurile trebuie schimbate rapid. Guvernul nu a făcut nimic în această privință, deși suntem pe ultimul loc în Europa, inclusiv ca decalaj de acces la lumea digitală între mediul urban și cel rural”, a mai spus președintele Iohannis, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a precizat că este esențială sprijinirea întreprinzătorilor.
„Sunt foarte multe de făcut la capitolul competențe digitale. Nu putem îmbunătăți situația fără ca sistemul de învățământ să integreze eficient educația digitală și educația antreprenorială. Universitățile noastre trebuie să devină inovative și antreprenoriale, dedicate provocărilor viitorului. Există companii românești cu înaltă competitivitate pe piața externă și este esențial să sprijinim întreprinzătorii care dezvoltă companii și produse de vârf, care pot să facă salturi valorice în segmentul de profil. Merită să îndrăznim să visăm și la «unicorni», având deja exemplul unei povești de succes, pe ai cărei autori îi felicit!”, a completat președintele României.
El a mai afirmat că e-government este soluția eficientizării relației cetățeanului cu instituțiile statului.

„Sunt pe deplin convins că e-government este o soluție de interacțiune eficientă a cetățenilor cu autoritățile statului, de stimulare a dezvoltării economiei digitale, dar și de reducere a birocrației și a corupției, care împiedică România să se dezvolte sănătos. Îi cunoaștem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocrația și corupția. Aceștia nu își doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri și pervertirea legilor în folos personal”, a conchis Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =