Caută
Close this search box.

Primul anunț al președintelui Ucrainei: A dizolvat parlamentul

volodimir zelenski

Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus jurământul luni și imediat a anunțat că dizolvă parlamentul și cheamă la alegeri anticipate, urmărind să câștige locuri într-o legislatură dominată încă de loialiștii predecesorului său, relatează Reuters.

Zelenski, un comedian fără experiență politică anterioară, a câștigat președinția cu o victorie detașat luna trecută, dar noul său partid nu are nici o reprezentare în parlament, făcând oportune alegerile anticipate, în timp ce popularitatea sa rămâne ridicată. El a spus că prima sa sarcină a fost să realizeze o încetare a focului în estul Ucrainei, unde un conflict de cinci ani cu separatiști susținut de ruși a ucis 13.000 de persoane. El a adăugat că dialogul cu Rusia ar putea avea loc numai după revenirea teritoriului ucrainean și a prizonierilor de război.

Colaborarea cu parlamentul va fi crucială pentru capacitatea sa de a răspunde așteptărilor alegătorilor săi și va promova, de asemenea, reformele necesare pentru a menține fluxul de ajutor străin.

Zelenski a cerut deputaților să folosească cele două luni până la alegerile anticipate pentru a promova o lege care să le elimine imunitatea în fața urmăririi penale și o altă lege care interzice funcționarilor să se îmbogățească ilegal. „Veți avea două luni pentru asta. Faceți asta și veți merita medalii”, a spus Zelenski după ce a fost investit. „Eu dizolv Rada (parlamentul) celei de-a opta convocări”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri