Caută
Close this search box.

Proteste în Indonezia: Soldații au invadat străzile capitalei Jakarta pentru a preveni alte demonstrații

Zeci de mii de soldați indonezieni au fost dislocați joi pe străzile capitalei Jakarta în timp ce termenul limită pentru depune un recurs asupra pretențiilor de înșelăciune pe scară largă în alegerile prezidențiale de luna trecută se apropie de final, informează AFP.

Cel puțin șase persoane au fost ucise – se presupune că au inclus un elev de liceu de 17 ani – după două nopți de revoltă, în timp ce poliția s-a ciocnit cu protestatari opuși realegerii președintelui Joko Widodo. Violența a fost înrăutățită de pretențiile rivalului lui Widodo, Prabowo Subianto, un general pensionat, că sondajul din 17 aprilie a fost o fraudă. Comisia de alegeri din Indonezia a confirmat marți că Widodo l-a învins pe Subianto, care până vineri devreme a depus o contestație oficială la Curtea Constituțională.

În vârstă de 67 de ani, a apelat la calm și a declarat că va urmări canalele legale pentru a contesta rezultatele, așa cum a făcut-o, fără succes, împotriva lui Widodo în 2014. Oficialii electorali și analiștii au renunțat la pretențiile lui Subianto. Dar mulți dintre susținătorii săi au apărut convinși de o înșelăciune puternică în cea de-a treia democrație a lumii, după India și Statele Unite.

Străzile capitalei erau joi relativ liniștite, cu polițiștii și personalul militar care supravegheau cu atenție inima orașului, inclusiv clădirea agenției de supraveghere a alegerilor – centrul majorității violențelor – și palatul prezidențial pe fondul temerilor legate de mai multă nelinişte.

Aproape 60.000 din personalul de securitate a fost dislocat joi, aproape dublu față de numărul anterior, după ce Widodo a promis că nu va „tolera” mai multe revolte. Autoritățile au acuzat violența împotriva „provocatorilor” pe care ei au susținut că au venit din afara Jakarței pentru a provoca probleme. „Am reținut peste 300 de suspecți și îi interogăm acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției naționale Dedi Prasetyo. Biroul comisiilor electorale a fost baricadat cu sârmă ghimpată și protejat de zeci de persoane.

De când violența a izbucnit, volumul de furie online și de știri false legate au crescut în cea mai mare țară cu cea mai mare majoritate musulmană din lume, inclusiv despre faptul că poliția a percheziționat o moschee. Autoritățile au respins cererea. Printre cei șase morți a fost un elev de liceu de 17 ani și un băiat de 19 ani, potrivit presei locale. Autoritățile au declarat că victimele au murit din cauza tragerii prin împușcături sau lovituri de forță, dar au negat că au tras direct în mulțime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri