Caută
Close this search box.

Raport „New York Times”: Casa Albă revizuiește planurile militare împotriva Iranului

statele unite

În înalt oficial american în domeniul apărării a prezentat un plan militar actualizat administrației președintelui Donald Trump, care prevede trimiterea a până la 120.000 de soldați în Orientul Mijlociu, în cazul în care Iranul va ataca forțele americane sau va accelera activitatea în domeniul armelor nucleare, informează un raport „New York Times”, potrivit Reuters.

Citând oficiali anonimi ai administrației, „Times” a declarat că secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, a prezentat planul joi în cadrul unei întâlniri cu principalii consilieri a lui Trump. Reuters nu a putut confirma imediat raportul. Casa Albă nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii, iar Pentagonul a refuzat să comenteze.

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite s-au intensificat, de vreme ce Trump s-a retras dintr-o înțelegere internațională semnată în 2015 ce prevedea reducerea activităților nucleare ale Iranului și a impus Teheranului tot mai multe sancțiuni. Trump vrea să forțeze Teheranul să fie de acord cu un acord mai larg de control al armelor și a trimis un portavion și bombardiere B-52 în Golf într-un spectacol de forță împotriva a ceea ce au declarat oficialii SUA ca fiind amenințări la adresa trupelor americane din regiune. Iranul a declarat că SUA se angajează în „război psihologic”, a numit prezența militară a SUA „o țintă” și nu o amenințare și a declarat că nu va permite oprirea exporturilor sale de petrol.

„The Times” a declarat că printre cei care au participat la întâlnirea de joi au fost consilierul lui Trump în domeniul securității naționale, John Bolton, directorul CIA, Gina Haspel, șeful Direcției Naționale de Informații, Dan Coats, și președintele șefilor de Stat Major, generalul Joseph Dunford. Mai multe planuri au fost detaliate, a spus „Times”, iar „cea mai bună opțiune a cerut deplasarea a 120.000 de soldați, ceea ce ar dura săptămâni sau luni până la finalizare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri