Caută
Close this search box.

Record și miracol! Un bebeluș ce avea la naștere doar 245 de grame a supraviețuit contrar previziunilor medicilor

Un spital din California a dezvăluit miercuri nașterea celui mai mic copil din lume care a supraviețuit vreodată, cântărind doar 245 de grame la naștere, potrivit AFP.

Fetița, poreclită Saybie de către personalul spitalului, s-a născut de 23 de săptămâni și trei zile la Spitalul Sharp Mary Birch pentru femei și nou-născuți din San Diego. Tatălui i s-a spus că va avea aproximativ o oră cu fiica sa înainte ca aceasta să moară. „Dar acea oră s-a transformat în două ore care s-au transformat într-o zi, care s-a transformat într-o săptămână”, a spus mama bebelușului într-un videoclip distribuit de spital.

Doctorii au spus că Saybie a venit pe lume printr-o operație cezariană de urgență în decembrie la 23 de săptămâni și trei zile de gestație în uter, după complicații grave de sarcină care au pus viața mamei în pericol. O sarcină tipică durează 40 de săptămâni. După aproape cinci luni la unitatea de terapie intensivă neonatală a spitalului, Saybie a fost externată acasă la începutul acestei luni, cântărind 2,2 kilograme și primind o bonetă de absolvire. „Este un miracol, asta e sigur”, a spus Kim Norby, una dintre asistentele care a îngrijit-o pe Saybie în timp ce se lupta să supraviețuiască – cu un semn pe patul ei care cspunea „micuț, dar puternic”, care o înveselea. Emma Wiest, altă asistentă din film, a spus că Saybie era atât de mică la naștere încât „abia o vedeai pe pat”. La naștere, ea cântărea la fel de mult ca o cutie de suc pentru copii și era cât palma mâinilor îngrijitorilor săi. „Am auzit că am avut un copil atât de mic și suna incredibil pentru că vreau să spun că este cam jumătate din greutate unul bebeluș normal de 23 de săptămâni”, a spus Wiest.

Doctorii au spus că, în afară de spiritul de luptă al lui Saybie, supraviețuirea ei ca micro prematură – un copil născut înainte de 28 de săptămâni de gestație – ar putea fi atribuită faptului că nu a suferit complicații serioase după naștere. „Saybie nu a experimentat practic nici una din provocările medicale asociate în mod obișnuit cu micro prematurii, care pot include sângerări cerebrale, probleme pulmonare și de inimă”, s-a spus într-o declarație a spitalului.

Clasamentul lui Saybie ca cel mai mic copil din lume care a supraviețuit vreodată este conform Registrului celor mai mici bebeluși, susținut de Universitatea din Iowa. Recordul anterior a fost ținut de un copil născut în Germania în 2015 care a cântărit cu șapte grame mai mult decât Saybie. „Fiecare viață este un miracol – cei care sfidează și mai mult șansele”, a declarat Edward Bell, profesor de pediatrie la Universitatea din Iowa, care supraveghează registrul.

În videoclipul eliberat de spital, mama lui Saybie a declarat că nașterea a fost cea mai înspăimântătoare zi din viața ei. Ea a spus că a fost dusă la spital după ce s-a simțit rău și i s-a spus că are preeclampsie – o afecțiune marcată de tensiune arterială foarte ridicată care pune în pericol viața mamei și a bebelușului. „Ei trebuiau să o scoată foarte repede și le-am spus mereu că nu va supraviețui, are doar 23 de săptămâni”, a spus mama, care nu voia să fie identificată. Dar împotriva tuturor situațiilor, Saybie a supraviețuit. Cu toate acestea, se va confrunta cu provocări enorme ca un micro-prematur, inclusiv posibile probleme respiratorii, auz și văz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri