Caută
Close this search box.

Rezultatul reacției globale negative privind legea Șaria: Bruneiul renunță la pedeapsa cu moartea pentru relațiile sexuale între persoanele de același sex

Sultanul Bruneiului a anunțat că nu va pune în aplicare pedeapsa cu moartea pentru relațiile sexuale între persoanele de același sex și adulter după o reacție globală dură, dar criticii au cerut luni să se abandoneze în întregime legile dure ale Șariei, informează AFP.

Într-un discurs, sultanul Hassanal Bolkiah a declarat că un moratoriu asupra pedepsei capitale care se aplică deja codului penal comun din Brunei se va extinde și la noul său cod Șaria, care include pedeapsa cu moartea pentru diferite infracțiuni. Codul, care pedepsește, de asemenea, furtul prin amputarea mâinilor și a picioarelor, a intrat pe deplin în vigoare luna trecută în micul sultanat de pe insula Borneo, făcându-l singura țară din Asia de Est sau de Sud-Est cu legea Șariei la nivel național. Măsura a provocat furie din partea guvernelor și a grupurilor privind drepturile omului, Organizația Națiunilor Unite a catalogat-o drept o „încălcare clară” a drepturilor omului, în timp ce celebritățile conduse de actorul George Clooney au făcut apel la boicotarea hotelurilor deținute de Brunei.

Într-o adresă televizată, sultanul atotputernic a făcut primele sale comentarii publice privind furia și a făcut un pas rar de abordare a criticii, spunând că au existat „multe întrebări și percepții greșite” cu privire la legile Șaria. „Atât legea comună, cât și legea Șaria au ca scop asigurarea păcii și armoniei țării”, a insistat el, potrivit unei traduceri oficiale a discursului său. Unele crime în majoritatea musulmană din Brunei, inclusiv crima și traficul de droguri, au fost deja pedepsite cu moartea prin suspendarea codului penal obișnuit – care este aplicată alături de codul Șaria – dar nimeni nu a fost executat de zeci de ani. Hassanal a spus că „am practicat un moratoriu de facto asupra executării pedepsei cu moartea pentru cazurile prevăzute de legea comună. Acest lucru se va aplica și cazurilor din codul penal al Șariei, care oferă o posibilitate mai mare de remitere”.

Dar grupurile pentru drepturile omului au declarat că anunțul nu a ajuns destul de departe. „Nu schimbă nimic”, a declarat Matthew Woolfe, fondatorul grupului de drepturi „Proiectul Brunei”, pentru AFP. „Acest anunț nu face nimic pentru a aborda multe alte preocupări legate de drepturile omului cu privire la codul Șaria”.

Pedeapsa maximă pentru relații sexuale între bărbați aflată sub codul Șaria este moartea, dar autorii pot fi, de asemenea, condamnați la închisoare pe termen lung sau biciuire. Femeile condamnate de a avea relații sexuale cu alte femei se confruntă cu până la 40 de lovituri de trestie de zahăr sau cu un termen maxim de 10 ani de închisoare.

Condițiile de bătut și de închisoare, precum și de despicare a membrelor pentru furt, sub noul cod, nu au fost afectate de anunțul sultanului. Nu a fost clar cât de mult ar fi pedepsite alte pedepse Șaria. De asemenea, sultanul a promis în discursul său că Brunei va ratifica Convenția Națiunilor Unite împotriva torturii, pe care a semnat-o cu câțiva ani în urmă.

Phil Robertson, director adjunct pentru Asia Human Rights Watch, a declarat că „întreaga lege este o monstruozitate care abuzează de drepturile omului care ar trebui să fie eliminată. Este o idee ciudată, dar nerealistă că un moratoriu temporar asupra pedepsei cu moartea merită ceva într-o dictatură regală în care cuvântul sultanului este lege”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri