Caută
Close this search box.

România votează. Prezență consistentă la vot

În jur de 19 milioane de români sunt așteptați duminică la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.  Sunt 13 formațiuni politice și trei candidați independenți înscriși în cursă. Primele rezultate (exit polluri) vor fi făcute publice la ora 21.00. România are alocate 33 de locuri în PE, din totalul de 751 disponibile. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute.

Actualizare: „Sunt convins de faptul că foarte mulți români așteaptă ziua asta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă. A venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm, prin vot.” – Dacian Cioloș

Actualizare:  Peste 8% – prezența la vot la nivel național în timp real la ora 10.30. Au votat peste 1,5 milioane de români (presă)

ActualizareHaideți la Vot, a transmis președintele Iohannis duminică dimineață, înainte de a intra în cabina de vot.

Actualizare: Sunt deja semnalate pe rețelele de socializare cozi mari la unele secții de votare din diaspora: la Torino, Bruxelles, Londra și Viena.

Actualizare: Teleorman (5,14%), Dâmbovița și Giurgiu sunt județele cu cea mai mare prezență șa alegerile europralemntare. Covasna (2,54%), Maramureș și Vaslui sunt codașe

Actualizare: La ora 9.00 prezența la vot la alegerile europarlamentare era de 3,36%

La alegerile europarlamentare 2019 pot vota cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua de referinţă inclusiv. Alegătorii care în ziua alegerilor europarlamentare se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Cei aflați în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară. Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente, persoane care au domiciliul sau reședința în România, este 18.267.997 de persoane.

Platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. De asemenea, include o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri