Caută
Close this search box.

Rusia încalcă tratatele internaționale? Un oficial american susține că Rusia efectuează teste nucleare interzise

Rusia ar putea încălca o interdicție privind testarea capacităților armelor nucleare cu randament scăzut pe un sit din Arctica, a declarat un oficial american, relatează BBC.

General Locotenentul Robert Ashley, directorul Agenției americane de Informații de Apărare, a declarat că Moscova probabil nu „respectă” regulile unui tratat recunoscut. El s-a referit la Tratatul de interzicere completă a testelor (CTBT), un acord multilateral care interzice testarea nucleară. Rusia, care a ratificat tratatul în 2008, declară că este în conformitate cu CTBT. Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat încă tratatul.

„Înțelegerea noastră cu privire la dezvoltarea armelor nucleare ne face să credem că activitățile de testare ale Rusiei îi vor ajuta să-și îmbunătățească capacitățile de arme nucleare”, a declarat miercuri Ashley. El a adăugat că SUA se așteaptă ca Rusia, care a spus că ar fi probabil să testeze arme în insulele Novaya Zemlya, va crește semnificativ „arsenalul nuclear” în următorul deceniu. Dar analiștii au primit declarația cu scepticism. Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO) a spus într-o declarație că nu a detectat nici o activitate neobișnuită. „CTBTO are încredere deplină în capacitatea IMS [a sistemului său de monitorizare] de a detecta explozii de test nuclear”, a spus organizația într-o declarație.

CTBT, care interzice testarea armelor nucleare oriunde în lume, a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1996. Acesta prevede dezarmarea nucleară ca principiu, dar evită în mod diplomatic politica acestei probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri