Caută
Close this search box.

Sărbătoare în Coreea de Sud. Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, Palme d’Or, câștigat în premieră de un sud-coreean

Filmul „Parasite”, al regizorului sud-coreean Bong Joon-ho, este marele câștigător al Festivalului de la Cannes, fiind primul film coreean care a câștigat Palme d’Or, potrivit AFP.

Câștigătorul Marelui Premiu „Parasite”, o comedie neagră despre o familie de escroci inteligenți din clasa inferioară din Coreea de Sud, a fost o alegere unanimă a juriului de nouă persoane al renumitului festival. A fost primul mare premiu internațional pentru Bong, producătorul unor pelicul apreciate, cum ar fi „The Host” și „Snowpiercer”, care a devenit primul coreean în istoria de 72 de ani de la Cannes, care a câștigat premiul râvnit.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a felicitat pe Bong pentru premiu, adăugând că pasiunea echipei de creație a filmului „Parasite” a creat mândrie națională în industria cinematografică. „Îți exprim recunoștința în numele poporului coreean”, a scris Moon. „Sunt foarte mândru de Bong Joon-ho care a ajuns în top ca unul dintre cei mai buni regizori din lume”.

Duminică dimineața, mass-media sud-coreenă, critici și fani au fost extaziți, iar agenția de știri Yonhap a raportat că Bong „a stins definitiv setea” pentru recunoașterea de top a festivalului. Ziarul „Dong-A Ilbo”, care a circulat în masă, adăuga: „Prin câștigarea Palme d’Or la renumitul festival de film de la Cannes, Bong a lăsat o amprentă în istoria cinematografului coreean”.

Coreea de Sud a câștigat mai multe premii la festivalul francez din 2002, când Im Kwon-taek a obținut premiul pentru cel mai bun regizor, dar nu a obținut cea mai mare onoare. Regizorul „Old Boy”, Park Chan-wook a câștigat Grand Prix – al doilea cel mai mare premiu – în 2004, și a continuat să colecteze Premiul Juriului pentru filmul său de groază „Thirst” în 2009. „A existat întotdeauna un sentiment persistent că Coreea de Sud este o temă neterminată, doar cu o victorie, am avut în sfârșit grijă de ea”, a spus criticul de film Ha Jae-keun. Yoon Sung-eun, un alt critic de film, a adăugat: „Participarea regulată a regizorilor sud-coreeni care au lovit în trecut la ușa Cannes a fost, de asemenea, forța motrice a acestei vești bune”.

„Parasite” a fost distribuit în 192 de țări înainte de premiera mondială, un record pentru orice film coreean. După premiera la Seul pe 30 mai, filmul este așteptat să fie distribuit pe tot globul din iunie până în decembrie. Jason Bechervaise, un critic din Seul, a remarcat că câștigul de la Cannes, a garantat succesul filmului și a putut să deschidă calea către repere mai mari. „Aceasta va genera o acoperire masivă de știri în ziarele coreene înainte de lansarea sa”, a spus el. „Privind în perspectivă, are de asemenea o șansă foarte bună de a fi primul film din Coreea nominalizat la Oscar”.

Fanii au apreciat realizarea lui Bong, spunând că a ridicat poziția filmelor sud-coreene pe scena internațională. „Dacă un film artistic își va dovedi rentabilitatea, cinematograful coreean va putea să facă un alt salt înainte. Vă mulțumim și bravo”, a spus un utilizator online. „Am țipat de bucurie dimineața foarte devreme! Sunt nerăbdător să văd «Parasite»”, a adăugat un alt comentator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri