Caută
Close this search box.

Se îngroașă gluma pentru Maior. Ițele încâlcite ale dosarului „rătăcit“ prin DNA par să se de descâlcească

george maior

Se îngroașă gluma pentru George Maior. Ițele încâlcite ale dosarului „rătăcit“ prin DNA par să se de descâlcească, însă lucrurile pare că se complică. Intră în scenă actualul șef al DNA.

Sorina Ruxandra Matei, jurnalista care a și anunțat dispariția dosarului, vorbește despre un alt nume greu care ar fi știu de toată tărășenia: actualul şef al DNA, Călin Nistor.

DNA a anunțat că a cerut ICCJ redeschiderea urmăririi penale în dosarul în care Tiberiu Urdăreanu spune că Gabriel Oprea și Maior i-au cerut 500.000 de euro pentru campania prezidențială din 2014.

”În acest dosar este vorba de o mită de 500.000 de euro, bani care ar fi ajuns la partidul lui Gabriel Oprea, UNPR”, scria, zilele trecute, Antena3.ro. Postul tv precizează că banii ar fi fost predați în 2014… în sediul SRI din Băneasa!

Alte nume implicate în dosarul pierdut și apoi regăsit de DNA sunt cele ale generalului Gabriel Oprea și ale omului de afaceri Nicu Dumitru- Niro.

Elementul principal este denunțul lui Tiberiu Urdăreanu care îl vizează pe fostul șef al SRI, George Maior, actual ambasador la Washington.

„Developing story (5). Secretul regăsirii de DNA în 4 zile a denunţului şi pe fostul şef SRI şi cererii de redeschidere a anchetei: implicat este şi actualul şef al DNA, Călin Nistor“, scrie Sorina Ruxandra Matei.

„Pe scurt, în decembrie 2015, după ce omul de afaceri, ce era anchetat şi fusese reţinut în acea perioadă de DNA, a făcut denunţul, scris de el, în faţa procurorului de caz, procurorul de caz, care deşi era arondat Secţiei I a DNA, a luat denunţul şi nu s-a dus cu el la şefii Secţiei I (Secţie care era controlată de LCK cu care nu se mai înţelegea), s-a dus cu denunţul să i se pună rezoluţie pe el, adică semnătură, la cel care coordona atunci secţia a II-a, Călin Nistor. Lucru care s-a şi întâmplat. Adică Călin Nistor a luat cunoştinţă de atunci, din 2015, de denunţ şi şi-a pus semnătura pe document, prin rezoluţie.
Mai mult, ce s-a întâmplat? Convenind că e vorba de persoane importante şi “să nu afle alţii”, procurorul de caz dar şi Călin Nistor au stabilit ca dosarul ce a fost generat din denunţ să fie înregistrat în sistem pe numele fostului ministru al Apărării şi să nu fie pomenit deloc nimeni din SRI. Zis şi făcut. Asta s-a şi întâmplat după 24 de ore.
Iar procurorul de caz se iluzionase. Imediat după ce Călin Nistor şi-a pus semnătura pe denunţ, rezolutându-l, a aflat şi şefa DNA de denunţ şi SRI. Aşa, peste procuror a poposit chiar un actual director adjunct din coducerea SRI care a început să-l chestioneze despre ce probe are şi sunt depuse în potenţialul dosar.
Însă lucrurile nu s-au oprit aici. A doua zi, acelaşi procuror de caz cu acelaşi adjunct de la vremea aceea, Călin Nistor, au stabilit o strategie. Denunţătorul este făcut martor cu identitate protejată, denunţul şi identitatea sunt secretizate, iar dosarul deschis şi înregistrat în sistem va conţine doar o sesizare din oficiu a procurorului şi numai pe numele fostui ministru al apărării, nepomenindu-se nimic de SRI. Asta chiar dacă totul plecase de la denunţ în care era pomenită mai multă lume. Ei bine, şi această sesizare din oficiu întocmită de procuror este semnată şi rezolutată de Călin Nistor.
Aşadar, în prima zi, actualul şef al DNA a semnat denunţul luat de procuror, a doua zi a semnat sesizarea din oficiu plecând de la denunţ (care a fost secretizat) dar pe alte persoane denunţate. Implicarea este directă.

După aceea s-a întâmplat ceea ce se ştie: procurorul n-a mai putut face nimic, toţi cei denunţaţi s-au dat loviţi, procurorul pleacă din DNA, dosarul doar pe fostul ministru este închis doar pe faptele din sesizarea din oficiu şi nu denunţ de către alt procuror, denunţul şi probele depuse- nu se mai găsesc şi peste totul se lasă tăcerea timp de 4 ani.

Acum, pentru că presa a început să întrebe, iar DNA să se bălbăie până la stadiul de a spune că s-a mătrăşit denunţul şi a dispărut cu totul ca şi când n-ar fi fost, iar aşa ceva nu este posibil, şi pentru că atât pe denunţ cât şi pe sesizarea din oficiu este semnătura actualului şef al DNA, iar asta am aflat şi s-a confirmat, am scris despre situaţie, iar totul a devenit public, şeful DNA în doar 4 zile, după alte verificări de o săptămână jumătate în care dispăruse denunţul, a găsit şi denunţul, şi probele depuse, a redeschis şi ancheta.

De ce a fost redeschisă ancheta? Pentru că închiderea dosarului pe fostul ministru al apărării a fost viciată. Mai precis, procurorul care ulterior în 2017 a închis dosarul, Remus Budăi, s-a pronunţat doar pe anumite fapte, decupate din denuţul iniţial care dispăruse, şi nu pe totalitatea lor celor denunţate. Iar oamenii au intrat în panică: semnătura actualului şef DNA este atât pe denunţ cât şi pe sesizarea din oficiu prin care s-a redirecţionat dosarul pe altcineva.
Foarte probabil în acest dosar nu se va întâmpla nimic, se va închide de data asta pe toată lumea, legal.
Când pielea oamenilor importanţi din DNA este în pericol şi sunt implicaţi direct, observaţi că totul se rezolvă, se regăseşte şi redeschide în doar 4 zile. Problema care se pune este însă alta şi este mult mai gravă: în câte dosare cu nume rezonante s-a întâmplat aşa ceva, ceva ce n-a găsit nici Inspecţia Judiciară pentru că aici e vorba de strategii de anchetă, decupaje şi artificii judiciare. Iar asta, aşa cum confirmă deja mult prea multă lume din DNA, a fost o adevărată practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri