Caută
Close this search box.

Țările cele mai favorabile și cele nefavorabile pentru comunitățile LGBTI. Pe ce loc se află România?

Azerbaidjan, Turcia și Armenia sunt cele mai nefavorabile țări din Europa privind drepturile LGBTI, potrivit unei noi evaluări a International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, potrivit CNN.

Malta, Belgia și Luxemburg se află pe primul loc în lista celor 49 de state clasificate în funcție de practicile legale și de politicile pentru persoanele LGBTI, potrivit unui comunicat de presă al grupului de sprijin ILGA-Europe. LGBTI este o abreviere pentru lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali și intersex.

Fiecare stat primește un scor de la 0 la 100%, Malta primind 90%, iar Azerbaidjan doar 3%. Aceste clasamente sunt folosite pentru a reuni harta „Rainbow Europe 2019”, despre care ILGA-Europe spune că prezintă o tendință îngrijorătoare. Țările înregistrează un regres privind legile și politicile existente, iar declinul este vizibil pentru prima dată în cei zece ani ai indicelui, spune grupul. De exemplu, Bulgaria a pus capăt prevederilor pentru schimbarea de nume sau de gen pentru transsexuali, alăturându-se Ungariei și Turciei în pierderea procentelor din cauza nereușitei guvernamentale de a proteja drepturile civile și politice fundamentale, potrivit comunicatului de presă. Situația s-a înrăutățit și în Serbia și Kosovo, care nu au reînnoit planurile de acțiune privind egalitatea, iar organizațiile LGBTI și apărătorii drepturilor omului se confruntă cu un mediu din ce în ce mai nesigur într-un număr din ce în ce mai mare de țări, potrivit ILGA-Europe.

Indicele 2019 modifică ponderarea pentru diferitele categorii utilizate în clasament, reflectând schimbarea priorităților în comunitatea LGBTI. „De ani de zile, am spus că egalitatea de căsătorie a fost un semn important al egalității, dar nu este totul și sfârșitul pentru toate persoanele LGBTI”, a declarat Micah Grzywnowicz, co-președinte al Comitetului executiv al ILGA-Europe. „Ceea ce este, de asemenea, esențial pentru comunitățile noastre sunt legile eficiente de recunoaștere a drepturilor transsexualilor la autodeterminare, protecție robustă împotriva violenței și discursului LGBTI-fobic, acces egal la drepturile reproductive și interzicerea intervenției medicale la copiii intersex”.

Modificarea ponderii a afectat clasamentele unor țări, inclusiv cele considerate anterior ca fiind performante, precum Marea Britanie, care a scăzut de la un scor de 73% în 2018 la 66% în 2019.

România are un scor de doar 21% dar este înaintea unor state din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia care are 18%, Republica Moldova 14%, iar Rusia doar 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri