Caută
Close this search box.

Tensiuni în Golf: Bagdadul critică evacuarea personalului ExxonMobil

exxon mobil

Guvernul irakian a criticat duminică evacuarea temporară a personalului companiei americane ExxonMobil, ce operează situl petrolier West Qorna, din sudul Irakului, calificând-o drept „o decizie politică”, informează AFP.

„Retragerea temporară a angajaţilor, în pofida numărului redus al acestora, nu are nimic de-a face cu securitatea şi nici cu ameninţările ce planează asupra zăcămintelor de petrol din sudul Irakului. Motivele sunt politice”, a afirmat într-un comunicat ministrul Petrolului, Thamer Ghadhban.

În opinia sa, această retragere, a cărei amploare nu a fost precizată, este legată „probabil de tensiunile din regiune”.

„Evacuarea decisă de o companie legată de Irak printr-un contract pe termen lung pentru a dezvolta câmpul West Qorna este nejustificată şi inacceptabilă”, a mai declarat Ghadhban.

„Principiul nostru este să nu dăm detalii legate de personalul din facilităţile noastre” a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei ExxonMobil din SUA.

În general, „ExxonMobil are implementate programe şi măsuri pentru a asigura securitatea şi protejarea personalului, activităţii şi facilităţilor sale. Suntem hotărâţi să asigurăm securitatea angajaţilor noştri şi a subcontractorilor în facilităţile noastre din întreaga lume”, a adăugat reprezentanta companiei.

Pe 15 mai, administraţia americană şi-a rechemat diplomaţii consideraţi ne-esenţiali din ambasada de la Bagdad şi din consulatul din Erbil, pe motiv că grupări înarmate irakiene favorabile Iranului constitue o ameninţare iminentă la adresa personalului său.

Pe 5 mai, SUA au anunţat desfăşurarea în Golf a portavionului Abraham Lincoln şi a unor bombardiere B-52, invocând o ameninţare din partea Iranului care ar „încărca rachete pe ambarcaţiuni tradiţionale”.

Irakul, ţară majoritar şiită, apropiată atât de SUA cât şi de vecinul său iranian, se găseşte în acest moment într-o situaţie delicată, în faţa tensiunii crescânde dintre Washington şi Republica islamică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri