Caută
Close this search box.

Trei bebeluși, cu stafilococ auriu, cu suspiciuni de infectare la Maternitatea Giulești

Trei bebeluşi cu stafilococ auriu au fost internaţi în perioada sărbătorilor de Paşte la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Raluca Alexandru.

Ministerul Sănătății a demarat o anchetă pentru a identifica sursa de incecție a copilașilor.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a precizat marţi că niciunul dintre cei trei bebeluşi cu stafilococ auriu nu s-a reinternat în primele trei zile de la externare, iar potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii „se consideră infecţie nozocomială” dacă pacientul de reinternează în acest interval de timp.

„În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuţi cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti face următoarele precizări. Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. Niciunul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest acest termen”, a explicat ASSMB, într-un comunicat remis presei.

Conform sursei citate, unul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” pe 22 aprilie, adică după 25 de zile, şi a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluş este în continuare internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din Maternitatea Giuleşti.

„La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril”, susţine ASSMB.

Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar pe 6 mai a fost externat.

Potrivit ASSMB, în prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” se desfăşoară un control al Direcţiei de Sănătate Publică.

ASSMB precizează că, în mod curent, în Maternitatea Giuleşti se fac următoarele activităţi de curăţenie şi igienizare: măsuri generale igienizare instrumentar, aparatură, săli de operaţie, ATI, saloane, săli de naştere; protecţia personalului medical cu echipament specific; măsuri specifice de igienă şi curăţenie pentru mamă şi copil; se face curăţenie în spital de 3 ori pe zi; de două ori pe lună se fac curăţenie generală şi dezinfecţie în blocul operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătăţii; personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ; săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafeţe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună; se verifică pe graficele de circulaţie a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariţia de germeni multirezistenţi.

De asemenea, ca măsuri speciale – toate pacientele efectuează exudat nazal şi faringian/zona inghinală/axilă; pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare; dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se iniţiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duş cu betadină; în fişa de internare a pacientei se completează toţi paşii de igienizare parcurşi; din camera de gardă sau pe secţii pacientele primesc o broşură informativă (educativă, cu informaţii elementare referitoarea la MRSA) pe care trebuie să o şi semneze; medicii curanţi recoltează la 33% din paciente după o zi, două de la internare şi săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate; tuturor bebeluşilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente.

Trei bebeluşi cu stafilococ auriu au fost internaţi în perioada sărbătorilor de Paşte la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Raluca Alexandru.

Potrivit acesteia, bebeluşii s-au născut la Maternitatea Giuleşti, însă nu au venit prin transfer la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, ci au fost aduşi de acasă.

Medicii atrag atenția că infectarea cu această bacterie este deosebit de periculoasă mai ales în cazul sugarilor. Stafilococul auriu meticilino rezistente este o superbacterie care poate provocă atât forme ușoare de infecție cât și forme severe, ce pot duce la complicații importante, precum probleme neurologice, boli cronice, infecție generalizată (sepsis) sau deces. De altfel, germenii de spital sunt mult mai rezistenți la tratament în special la nou-născuti, care au imunitatea foarte scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri