Caută
Close this search box.

Un român este liderul AfD. Legăturile sale cu partidul lui Putin, Rusia Unită

Mulţi se tem că Rusia ar putea influenţa alegerile europene. Ce rol joacă partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în acest context? O analiză despre legăturile liderului AfD cu Rusia Unită, partidul lui Putin, realizată de postul de radio Deutsche  Welle.

La doar 28 de ani, Markus Cornel Frohnmaier a făcut carieră în partidul „Alternativa pentru Germania” (AfD). Politicianul născut la Craiova a condus organizaţia de tineret a AfD, a fost purtătorul de cuvânt al partidului şi a ajuns parlamentar în Bundestag. În copilărie a fost adoptat de un cuplu german, astăzi e însurat cu o jurnalistă din Rusia. Markus Cornel Frohnmaier are legături internaţionale şi la nivel politic. De pildă, a încercat să stabilească nişte contacte pentru AfD în Franţa şi Serbia, şi a pregătit un acord de cooperare cu partidul lui Putin, „Rusia Unită”.

Criticilor săi le-a răspuns că în Germania ar exista o „mobilizare mentală împotriva Rusiei, pe care încercăm să o contrabalansăm”. Dar această strategie i-a adus probleme, există relatări în mass-media despre un mesaj primit prin e-mail din cercurile conducerii ruse, potrivit cărora Frohnmaier ar fi ghidat de Kremlin. Politicianul dezminte astfel de acuzaţii şi solicită nişte dovezi concrete. Pe moment nu dă interviuri.

Face AfD o politică pro-rusă, poate chiar cu bani primiţi din partea Moscovei, ca Marine Le Pen în Franţa? Sau cu obiectivul unui acord de cooperare, de tipul celui pe care l-a stabilit partidul „Rusia Unită” cu FPÖ din Austria sau Lega din Italia?

Deja la scurt timp după înfiinţarea partidului, membrul fondator al AfD Alexander Gauland a oferit un prilej pentru speculaţii. În 2013 a organizat o conferinţă de presă despre relaţiile internaţionale ale „Alternativei pentru Germania” – un gest surprinzător pentru un partid care avea doar cinci la sută din voturi în acea perioadă. Gauland argumenta că Germania ar trebui, conform tradiţiei Prusiei secolului 19, să apropie Rusia din nou de Europa.

În 2014, au urmat anexiunea Crimeei de către Rusia şi criza din Ucraina. AfD a intrat în mai multe parlamente regionale, iar în 2017 a reuşit să intre şi în Bundestag. Apropierea de Rusia a devenit o parte a profilului acestui partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri