Caută
Close this search box.

Vladimir Putin, după întâlnirea cu Mike Pompeo: Vrem să restabilim relaţii complete cu SUA

vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, primindu-l pe şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, că vrea să restabilească „relaţii complete cu SUA”, în pofida numeroaselor dezacorduri între cele două puteri rivale, potrivit AFP.

„În urmă cu câteva zile am avut plăcerea să vorbesc la telefon cu preşedintele SUA”, i-a spus Putin secretarului de stat Mike Pompeo.

„Am avut impresia că preşedintele este înclinat să refacă relaţiile ruso-americane, contactele, pentru rezolvarea comună a problemelor care prezintă un interes reciproc pentru noi”, a spus Putin, citat de TASS. „Sper că acum, cu acest prilej, vor fi create condiţiile necesare”.

„Din partea noastră, noi am spus în mai multe rânduri că am dori să restabilim relaţii complete”, a declarat Putin la începutul întrevederii cu Pompeo la Soci, pe malul Mării Negre, potrivit Agerpres. „Sper că acum, cu acest prilej, vor fi create condiţiile necesare”, a adăugat preşedintele rus.

„Este de dorit ca vizita dumneavoastră în Rusia să se facă în beneficiul relaţiilor între Rusia şi SUA şi să contribuie la dezvoltarea lor”, a adăugat Putin.

El a salutat ancheta „destul de obiectivă” a procurorului special Robert Mueller, care a conchis absenţa unei complicităţi între Donald Trump şi Moscova, calificând această acuzaţie drept „fără importanţă”.

Putin nu a menţionat totuşi faptul că acest raport a stabilit o ingerinţă rusească în alegerile prezidenţiale americane din 2016, ceea ce Rusia a dezminţit întotdeauna.

„Cooperarea în unele domenii – precum Coreea de Nord, Afganistanul – este excelentă. Am făcut treabă bună, la fel ca în lupta împotriva terorismului”, a subliniat la rândul său Mike Pompeo. „Sunt lucruri pe care putem să ne bazăm”, a adăugat el.

Casa Albă speră ca sfârşitul anchetei lui Robert Mueller – care a concluzionat, cu mai puţin de două luni în urmă, că a existat o ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, dar nu o complicitate între echipa candidatului Trump şi Rusia – să permită să se întoarcă pagina acestor relaţii glaciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri