Caută
Close this search box.

Ziua Europei, sărbătorită la Roma, pe muzica unor compozitori celebri, ca Mozart, Enescu, Vivaldi

ziua europei

Pe notele unor compozitori celebri precum Mozart, Enescu, Vivaldi, Puccini, Bartok sau Boccherini, Ziua Europei a fost sărbătorită la Roma, cu un concert de succes al Orchestrei Române de Tineret.

Evenimentul, desfăşurat la Auditorium Parco della Musica, un prestigios complex muzical din capitala Peninsulei, a fost organizat de Ambasada României în Republica Italiană, Reprezentanţa Comisiei Europene în Italia şi Accademia di Romania in Roma, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

„Acest eveniment cultural se bazează pe cea mai importantă manifestare a coeziunii ca proces istoric al civilizaţiei noastre: muzica”. Subliniind dimensiunea globală a muzicii, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a arătat cum această artă nobilă care, de-a lungul istoriei europene, a constituit un adevărat liant între naţiuni şi popoare, poate exprima în forma cea mai elocventă diversitatea şi în acelaşi timp unitatea Europei asemenea instrumentelor care, în varietatea lor, compun armonia sunetului.

„Interpretarea partiturii Uniunii Europene în complexitatea ei poate realiza coeziunea şi coerenţa de care avem nevoie”, a subliniat şeful misiunii diplomatice. Iniţiativa a reprezentat, astfel, un prilej de reflecţie asupra valorilor fundamentale care stau la baza Uniunii Europene şi asupra bogăţiei patrimoniului cultural comun, ce poate contribui la definirea viitorului Uniunii.

În deschiderea evenimentului au luat, de asemenea, cuvântul, şeful a.i. al Reprezentanţei Comisiei Europene în Italia, Vito Borrelli şi directorul Accademia di Romania in Roma, prof. Rudolf Dinu.

Totodată, concertul a deschis stagiunea „Europa in Musica”, o stagiune de concerte susţinute de tineri muzicieni şi artişti consacraţi şi organizată de membrii cluster-ului EUNIC Roma în perioada mai-decembrie 2019.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional sprijinit de Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” şi Lanto Communication.

Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret vor fi prezenţi pe noi scene importante din Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Germania şi Luxemburg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri