Caută
Close this search box.

30 de ani de la protestele din piața Tiananmen. Critici, remarci și de ce Beijingul a escaladat cenzura în ajunul aniversării?

China a mustrat secretarul de stat american Mike Pompeo pentru remarcile pe care le-a făcut la aniversarea a 30 de ani de la protestul din Piața Tiananmen, potrivit BBC.

Pompeo a criticat dosarul privind drepturile omului din China și a cerut ca aceasta să dezvăluie câte persoane au murit în timpul represiunii. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington DC a declarat că comentariile sale au fost „un afront pentru poporul chinez”.

În 1989, un mare protest politic de la Beijing a declanșat o represiune brutală de către autoritățile comuniste. Guvernul chinez nu a spus niciodată câte persoane au murit în Piața Tiananmen, deși estimările variază de la sute la mii.

Luni, Pompeo a cerut Chinei să „efectueze o contabilitate completă, publică a celor uciși sau a celor lipsă pentru a oferi confort multor victime ale acestui capitol întunecat al istoriei”. El a acuzat, de asemenea, China că „abuzează de drepturile omului ori de câte ori îi servește interesele”, dând exemplul ca China își distruge propriul popor minoritar Uighur din regiunea Xinjiang. Pompeo a declarat că „speranțele (SUA) au fost spulberate” ca să vadă China să devină „o societate mai deschisă, tolerantă” prin integrarea globală mai mare.

Marți, într-o referință publică rară la Piața Tiananmen, ambasada chineză a declarat că China „a ajuns la verdictul incidentului politic de la sfârșitul anilor 1980”. Un purtător de cuvânt a spus că Pompeo „a folosit pretextul drepturilor omului” pentru o afirmație care „intervine în mod grosolan în afacerile interne ale Chinei”. El a adăugat că observațiile sale erau pline de „prejudecăți și aroganță”. De asemenea, acesta a respins comentariile lui Pompeo despre drepturile omului în China, spunând că acestea se află în „cea mai bună perioadă a lor” și că oricine a încercat să „trateze de sus și să intimideze poporul chinez … va ajunge doar în gropi de cenușă a istoriei”.

Ce s-a întâmplat în 1989?

Mai mult de un milion de protestatari pro-democrați au ocupat Piața Tiananmen în aprilie 1989 și au început cea mai mare demonstrație politică din istoria comunistă a Chinei. Aceasta a durat șase săptămâni. În noaptea de 3 iunie, au fost aduse tancurile și trupele au deschis foc, ucigând și rănind mulți oameni neînarmați în și în jurul Pieței Tiananmen. Ulterior, autoritățile au afirmat că nimeni nu a fost împușcat mortal în piață.

Comemorarea aniversării din piața Tiananmen

În întreaga lume, au loc zeci de mitinguri pentru a aminti de victimele și pentru a cere schimbări. În Hong Kong – o regiune semi-autonomă din China – se așteaptă 180.000 de oameni pentru un priveghi cu lumânări. Speakerul american Nancy Pelosi este așteptat să participe la un miting în Washington DC mai târziu.

China nu a ținut niciodată acte oficiale de reamintire pentru protestele din Piața Tiananmen. Înaintea aniversării, ministrul Apărării Wei Fenghe a făcut o rară mențiune a protestelor în timpul unui forum regional din Singapore. „Acest incident a fost o turbulență politică și guvernul central a luat măsuri pentru a opri turbulențele, o politică corectă”, a spus el. El a adăugat că, din cauza acțiunii guvernului la acel moment „China s-a bucurat de stabilitate și dezvoltare”.

În Piața Tiananmen, marți, în centrul Beijingului, securitatea a rămas strânsă, poliția verificând cărțile de identitate ale călătorilor care părăseau stația de metrou. Mulți jurnaliști străini nu au fost admiși în piață, cei cărora li s-a permis au fost avertizați să nu facă poze.

China și-a înrăutățit cenzura de rutină a tuturor referințelor la Tiananmen sau 1989 în perioada premergătoare aniversării. Cu toate acestea, unii din China își amintesc evenimentul în felul propriu. Chen Wei este unul dintre mai mulți activiști care vor posti marți pentru 24 de ore. Fostul organizator al studenților a declarat pentru „The Guardian” că postul a fost singurul lucru care „nu putea fi restricționat” de autorități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri