Caută
Close this search box.

75 de ani de la Debarcarea din Normandia. Liderii mondiali se adună în sudul Angliei pentru a marca cea mai mare invazie maritimă din istorie

Liderii mondiali se întrunesc miercuri pe coasta sudică a Angliei pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, cea mai mare invazie maritimă din istorie și o operă care a dus la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Regina Elisabeta și premierul Theresa May vor fi însoțite, pentru evenimentele comemorative din Portsmouth, de veterani și de președintele Donald Trump, care este în ultima zi a vizitei de stat în Marea Britanie. Președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, primul ministru australian Scott Morrison, cancelarul german Angela Merkel, lideri și personalități de rang înalt din alte 10 țări urmează, de asemenea, să participe la evenimente.

„Pe măsură ce ne unim pentru a aduce un omagiu acelora ale căror vitejie și sacrificiu pe plajele din Normandia au marcat un moment de cotitură în cel De-al Doilea Război Mondial, juram să nu uităm niciodată datoria pe care o avem”, a spus May într-o declarație înaintea evenimentelor. „Solidaritatea și hotărârea lor în apărarea libertății noastre rămâne o lecție pentru noi toți”.

În primele ore ale zilei de 6 iunie 1944, mai mult de 150 000 de trupe aliate au plecat din Portsmouth și din zona înconjurătoare pentru a începe atacul aerian, maritim și terestru din Normandia care a condus, în cele din urmă, la eliberarea Europei occidentale de regimul nazist. Invazia, denumită Operațiunea Overlord, rămâne cel mai mare asalt amfibiu din istorie și a implicat aproape 7.000 de nave și ambarcațiuni de aterizare de-a lungul unei porțiuni de 50 de kilometri de coastă franceză. Mii de soldați au fost uciși de ambele părți.

„Șaptezeci și cinci de ani în această joi, americanii curajoși și patrioții britanici au pornit de pe această insulă către cea mai importantă bătălie a istoriei”, a declarat Trump într-o conferință de presă de la Londra. „Au pornit din nave și avioane riscând totul pentru a-și apăra poporul și pentru a se asigura că Statele Unite și Marea Britanie vor rămâne pentru totdeauna suverane și pentru totdeauna vor rămâne libere”.

Comemorările vor avea o performanță de o oră care spune povestea zilei Debarcării și o pistă de zbor a avioanelor istorice și militare. Miercuri seara, aproximativ 300 de veterani care au participat la Debarcarea din Normandia, cu vârste mai mari de 90 de ani, vor părăsi Portsmouth pe o navă comandată special, MV Boudicca, și vor recrea călătoria lor din 1944 din Canalul Mânecii, însoțite de navele Royal Navy și un avion de vânătoare din timpul războiului. Între timp, în Normandia, trupele britanice de asalt al aerului, parașutiștii francezi și veteranii zilei Debarcării vor recrea zborurile aeriene. Mai multe evenimente memorabile vor avea loc joi, în nordul Franței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri