Caută
Close this search box.

ALDE a fost înlocuit cu Renew Europe, grupul din care fac parte USR şi PLUS

eurodeputaţii

Grupul politic centrist din Parlamentul European (PE) la care au aderat eurodeputaţii francezi pro-Macron a fost redenumit Renew Europe, o formulă care nu mai conţine termenul de „liberal”, pentru a evita conotaţiile acestuia în Franţa, transmite AFP.

Noul grup politic din Parlamentul European – format din ALDE Europa, En Marche şi USR-PLUS – se va numi Renew Europe.

„Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noştri din ALDE Group – Liberals and Democrats in the European Parliament şi En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intenţiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetăţeni.

Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a anunţat liderul PLUS, Dacian Cioloş, pe contul său de Facebook.

Cei 21 de deputaţi francezi aleşi în mai în Parlamentul European pe lista Renaissance (Renaşterea) formează cea mai mare delegaţie din cadrul viitorului grup, care va avea peste 100 de membri şi va fi cel de-al treilea ca mărime, după cel al Partidului Popular European (PPE) şi cel al social-democraţilor (S&D).

Noul grup este construit pe bazele celui al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), prezidat de fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, un susţinător declarat al ambiţiilor europene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.

„Noul nostru grup în Parlamentul European a ales un nou nume: Renew Europe”, a anunţat Guy Verhofstadt miercuri, pe Twitter, salutând apariţia unei formaţiuni „mai puternice ca oricând”.

Noua denumire „ar trebui să le dea satisfacţie noilor noştri parteneri francezi”, a reacţionat eurodeputatul liberal-democrat britanic Chris Davis, a cărui delegaţie va fi a doua cea mai numeroasă în grup. ‘Însă mulţi dintre noi vor continua să-l numească ‘grupul liberal”, a adăugat el, maliţios.

Renew Europe va ocupa o poziţie balama în PE, după ce grupul popular şi cel social-democrat au pierdut, în urma recentelor alegeri, capacitatea istorică de a forma o majoritate în doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri