Caută
Close this search box.

Ambasada SUA la București finanțează ONG-uri ca să-i învețe pe românii săraci cum să voteze

Ambasada Statelor Unite la București a lansat o procedură competitivă deschisă ONG-urilor românești, prin care acestea vor concura pentru o finanțare în sumă de maxim 25.000 dolari cu care să organizeze un program de educație civică și de promovare a „votului informat” la alegerile prezidențiale de la finalul anului notează Profit.ro  .

Ținta acestui program sunt românii de vârsta a treia, între 55 și 85 de ani, din sud-estul României și sudul Moldovei, adică exact județele care au fost câștigate de PSD la alegerile europarlamentare, care trebuie învățați, în opinia Ambasadei, să discearnă între regimurile democratice și nedemocratice. Programul va fi conceput pentru a îi încuraja pe acești votanți să își exercite în mod informat dreptul la vot, dar nu va promova nici o formațiune sau agendă politică”, se mai spune în anunț, care precizează că ținta programului este de minimum 1.000 de potențiali alegători.  Programul trebuie finalizat înaintea derulării alegerilor prezidențiale din decembrie și va fi derulat în județele Vaslui, Botoșani, Iași, Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman.

Ambasada mai caută organizații nonguvernamentale interesate de un grant de maxim 35.000 de dolari pentru un proiect de implementare de ateliere de cultură media (media literacy) pentru elevii de liceu din județele Teleorman, Ialomița și Tulcea, menit să dezvolte, printre altele, gândirea critică și abilitatea de a discerne sursele credibile de informații de propagandă și fake news. Astfel, în cadrul proiectului, elevii vor trebui ajutați „să dobândească abilitățile necesare pentru a deveni consumatori inteligenți de media și să capete oportunitatea de a fi contributori activi cu conținut pe platformele digitale și sociale”. Alte două competiții pentru finanțare lansate de Ambasada SUA și dedicate ONG-urilor românești vizează organizarea de simulări de alegeri în licee, prin care elevii urmează să învețe despre plaforme, campanii și procesul de votare, precum și înființarea de cluburi de dezbatere (debate) pentru elevi de liceu din județele Botoșani, Călărași, Caraș Severin, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Teleorman și Vaslui.

 Votul lor contează

Programul va face parte din campania de angajament civic a Ambasadei, sub sloganul „Votul meu contează!”.  „Scopul programului este promovarea conștientizării importanței votului informat și creșterea participării la vot în zonele rurale ale României. La recentele alegeri, prezența la vot a fost slabă, iar datele reflectă lipsa de implicare a cetățenilor din rural în procesele electorale. Acest program educațional va promova conștientizarea beneficiilor exercitării dreptului la vot, cu focus pe impactul direct al votului asupra familiei, prietenilor și comunităților.

Ambasada a lansat și o a cincea competiție pentru ONG-urile românești, oferind un grant de până la 90.000 de dolari pentru dezvoltarea unei programe curiculare de predare a istoriei comunismului. „Proiectul trebuie conceput în vederea pregătirii unui grup de 10 traineri, selectați prin competiție, care să predea pe baza acestei programe curiculare și să organizeze două tabere de vară de câte o săptămână pentru 75 de studenți din orice domeniu și proveniți din toate regiunile României, la care aceștia să învețe despre istoria comunismului. Programul trebuie planificat pe o perioadă de 15 luni începând din octombrie 2019 și să includă un eveniment organizat în decembrie 2019 (posibil în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale – n.r.), cum ar fi un seminar de două zile. O tabără de vară trebuie planificată să aibă loc înainte de august 2020; programul trebuie să includă activități de follow-up derulate de toți cei 10 traineri și de 150 de studenți la finalul lunii noiembrie 2020”, se menționează în anunțul Departamentului de Stat.

Ambasada Americii la București este în continuare condusă de Hans Klemm, în ciuda faptul că noua administrație republicană de la Washington a desemnat, încă de anul trecut,  un alt ambasador, cu origini românești. Acesta încă nu și-a luat postul în primire din motive obscure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri