Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Mediaş, că orice venit trebuie impozitat şi că nu i se pare normal ca salariaţii din industria IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. În acest context, reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) au arătat că facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT din România competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit zero, iar o măsură de impozitare ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară.
Reiterăm faptul că facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit zero, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forţă de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenţie dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact şi îl invităm pe domnul preşedinte Orban la un dialog cu reprezentanţii industriei de software”, a notat ANIS, pe pagina de Facebook.
La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie pe propria pagină de socializare că sectorul IT este al patrulea pilon de creştere economică, având o contribuţie la PIB de la 0,5% la 6%, în perioada 2003 – 2019.
„La discuţia de ieri (sâmbătă, 1 iunie 2019 – n. r.) privitoare la intenţia lui Ludovic Orban de a impozita sectorul IT, un proaspăt europarlamentar PNL spunea că nu ştie şi că nu e de acord (…) Mai mult, vor să renunţe şi la facilităţile din construcţii şi agricultură. Nu e drăguţ? Vă spuneam că vor continua… şi mai au… dar nu tot o dată. Oare PDL-PNL nu înţelege nimic din folosirea instrumentelor de politică economică în sprijinirea unor domenii strategice?… Se pare că nu. Pentru informarea dumnealor: 1. această măsură a fost introdusă de un guvern PSD; 2. sectorul IT este al patrulea pilon de creştere economică – Contribuţia la PIB a industriei de IT şi comunicaţii (IT&C, inclusiv comunicaţii) în perioada 2003 – 2019: de la 0,5% la aproape 6%. Referitor doar la industria IT, din 2013 până astăzi, dimensiunea pieţei s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 miliard de euro la 5 miliarde de euro)”, a menţionat ministrul.