Caută
Close this search box.

Avertisment de la ANAF: Cetățenii, sfătuiți să nu acceseze site-ul de pe mesajele venite pe SMS

ANAF atenţionează contribuabilii să nu devină victime ale unor posibile fraude prin SMS sau email.

Zilele acestea, unii cetățeni au fost îndemnaţi prin astfel de mesaje să acceseze un site înşelător şi să ofere date personale pe motiv că trebuie să le fie viraţi banii de la ANAF, scrie TVR.

Contribuabilii vigilenţi au anunţat autorităţile fiscale după ce au primit un SMS ciudat: erau îndemnaţi să completeze de pe mobil un formular de pe un site care conţinea şi acronimul Fiscului. Acolo li se cereau, în numele ANAF, date personale, inclusiv despre conturi si PIN-uri. Instituţia le transmite contribuabililor să nu acceseze acea pagină. Şi atrage atenţia că agenţia nu transmite informații nesolicitate prin SMS.

Suntem condiţionaţi să folosim telefonul mobil. Atunci când accesăm acest site de pe un calculator sau de pe o staţie de lucru care are o soluţie antivirus, cel mai probabil site-ul va fi blocat pentru fraude. Hackerii mizează pe faptul că telefoanele mobile nu au o soluţie de securitate instalată”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare a ameninţării informatice la Bitdefender.

Experţii ne arată şi alte semne care trebuie să ne alerteze când primim astfel de mesaje.

În primul rând, ar trebui să fim atenţi la adresa de email de la care ni se trimite mesajul sau la numărul de pe care primim, la motivul pentru care ni se cere informaţia, la felul în care e formulat mesajul şi dacă sunt greşeli gramaticale mari sau dacă anumite cuvinte sunt folosite impropriu”, mai explică Bogdan Botezatu.

Şi consultanţii fiscali atrag atenţia că ANAF nu are în legislaţie comunicarea prin SMS cu contribuabilii.

“În spaţiul virtual privat intri cu o parolă  şi acolo primeşti mesajele, acest spaţiu e securizat. Un email de la un funcţionar ANAF poate însemna o comunicare, înseamnă că deja a fost începută o comunicare oficială cu respectivul contribuabil”, precizează Adrian Benţa, consultant fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri