Caută
Close this search box.

Boris Johnson recunoaște că are nevoie de sprijin din partea UE în caz de neconcordanță în privința Brexit

boris johnson

Boris Johnson, favoritul în cursa pentru postul de prim-ministru, a recunoscut că Londra ar avea nevoie de o cooperare din partea Uniunii Europene pentru a atenua potențialele șocuri în cazul unui Brexit fără acord, relatează AFP.

Johnson a insistat în repetate rânduri că Marea Britanie ar trebui să părăsească blocul în termenul actual de 31 octombrie, chiar dacă înseamnă că ar pleca fără nici o înțelegere.  Dar evitarea perturbării frontierelor și a afacerilor ar necesita sprijinul UE. „Nu depinde numai de noi, ci și de cealaltă parte. Există un element, bineînțeles, un element foarte important, de reciprocitate și cooperare în acest sens”, a declarat el pentru BBC într-un interviu difuzat luni. „Felul în care prietenii și partenerii noștri înțeleg cât de serioși suntem în sfârșit, mă tem că abandonez defetismul și negativitatea … și să mă pregătesc cu încredere și serios pentru un rezultat”.

În lipsa unei înțelegeri Brexit între Londra și Bruxelles, Regatul Unit va intra în situația de a nu beneficia de statutul de „țară terță” la UE, iar relațiile comerciale se vor desfășura conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Favoritul pentru cursa de premier, Johnson, se confruntă cu ministrul de externe, Jeremy Hunt, într-o competiție pentru a decide cine va deveni următorul lider britanic și va prelua sarcina de pilotare a plecării țării din UE. Fostul ministru de externe și fostul primar al Londrei au fost acuzați de lipsa unui plan detaliat de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. Johnson a declarat că actualele acorduri de retragere a UE a Theresei  May sunt „moarte” după ce au fost respinse de trei ori de parlamentul britanic. Cu toate acestea, el crede că va fi suficient timp pentru a negocia un nou acord cu UE înainte de termenul limită și a sperat că blocul va fi dispus să acorde o „perioadă de implementare”. Dacă ar câștiga, el a afirmat că guvernul său nu va impune controale sau granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord – o problemă care a devenit unul dintre principalele puncte de reper ale negocierilor UE.

Johnson a intrat, de asemenea, sub presiune crescândă, în urma unui scandal asupra unei neînțelegeri cu prietena sa, care a dus săptămâna trecută la o vizită a poliției la domiciliu. „Am făcut o regulă de mai mulți ani … Nu vorbesc despre lucruri care implică familia mea, cei dragi”, adăugând că ar fi „pur și simplu nedrept” să-i „implicați în lucruri”, a spus el pentru BBC. Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost implicat într-o altercație puternică vineri, la domiciliul iubitei sale, de 31 de ani, Carrie Symonds, incident care a dominat de atunci titlurile de presă. Alte fotografii au apărut luni, când cuplul zâmbea și se țineau de mână într-o locație rurală nedezvăluită, despre care se spune că au fost făcute duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri