Boris Johnson, favoritul în cursa pentru postul de prim-ministru, a recunoscut că Londra ar avea nevoie de o cooperare din partea Uniunii Europene pentru a atenua potențialele șocuri în cazul unui Brexit fără acord, relatează AFP.

Johnson a insistat în repetate rânduri că Marea Britanie ar trebui să părăsească blocul în termenul actual de 31 octombrie, chiar dacă înseamnă că ar pleca fără nici o înțelegere.  Dar evitarea perturbării frontierelor și a afacerilor ar necesita sprijinul UE. „Nu depinde numai de noi, ci și de cealaltă parte. Există un element, bineînțeles, un element foarte important, de reciprocitate și cooperare în acest sens”, a declarat el pentru BBC într-un interviu difuzat luni. „Felul în care prietenii și partenerii noștri înțeleg cât de serioși suntem în sfârșit, mă tem că abandonez defetismul și negativitatea … și să mă pregătesc cu încredere și serios pentru un rezultat”.

În lipsa unei înțelegeri Brexit între Londra și Bruxelles, Regatul Unit va intra în situația de a nu beneficia de statutul de „țară terță” la UE, iar relațiile comerciale se vor desfășura conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Favoritul pentru cursa de premier, Johnson, se confruntă cu ministrul de externe, Jeremy Hunt, într-o competiție pentru a decide cine va deveni următorul lider britanic și va prelua sarcina de pilotare a plecării țării din UE. Fostul ministru de externe și fostul primar al Londrei au fost acuzați de lipsa unui plan detaliat de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. Johnson a declarat că actualele acorduri de retragere a UE a Theresei  May sunt „moarte” după ce au fost respinse de trei ori de parlamentul britanic. Cu toate acestea, el crede că va fi suficient timp pentru a negocia un nou acord cu UE înainte de termenul limită și a sperat că blocul va fi dispus să acorde o „perioadă de implementare”. Dacă ar câștiga, el a afirmat că guvernul său nu va impune controale sau granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord – o problemă care a devenit unul dintre principalele puncte de reper ale negocierilor UE.

Johnson a intrat, de asemenea, sub presiune crescândă, în urma unui scandal asupra unei neînțelegeri cu prietena sa, care a dus săptămâna trecută la o vizită a poliției la domiciliu. „Am făcut o regulă de mai mulți ani … Nu vorbesc despre lucruri care implică familia mea, cei dragi”, adăugând că ar fi „pur și simplu nedrept” să-i „implicați în lucruri”, a spus el pentru BBC. Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost implicat într-o altercație puternică vineri, la domiciliul iubitei sale, de 31 de ani, Carrie Symonds, incident care a dominat de atunci titlurile de presă. Alte fotografii au apărut luni, când cuplul zâmbea și se țineau de mână într-o locație rurală nedezvăluită, despre care se spune că au fost făcute duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 7 =