Caută
Close this search box.

Carmen Dan şi Florin Iordache încearcă trecerea unei legi anti-proteste în timpul moţiunii de cenzură

carmen dan

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă că PSD va încerca în Parlament, chiar în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, să aducă modificări în privinţa atribuţiilor Poliţiei astfel încât să devină „mult mai facilă conducerea la secţie a protestatarilor, chiar dacă aceştia se legitimează”.

„Priviţi ce a înţeles PSD din votul de la europarlamentare: mâine, ÎN TIMPUL moţiunii de cenzură, slujbaşii politici ai doamnei Carmen Dan şi Florin Iordache ar dori să facă o şedinţă comună a Comisiilor Juridică şi de Apărare în care să modifice atribuţiile poliţiei pe modelul unei legi declarate deja neconstituţionale.

Repet: pesedistii vor să facă o şedinţă de comisie ÎN TIMPUL alocat moţiunii de cenzură, ştiind că Opoziţia nu poate participa şi presa va fi concentrată doar pe votul contra Guvernului”, a scris Raetchi pe Facebook. El este membru în comisia sa Apărare.

El precizează că „este ilegal să faci şedinţe de comisie în intervalul lucrărilor plenului”.

„Îl somez pe Marcel Ciolacu să nu accepte o astfel de ilegalitate, mai ales având în vedere motivul pentru care Carmen Dan vrea să recurgă la ea. Fără să mai aştepte avizul CSAT, Dan încearcă să strecoare printre măsuri necesare pentru reforma poliţiei şi modificări prin care devine mult mai facilă conducerea la secţie a protestatarilor, chiar dacă aceştia se legitimează (pentru a acoperi abuzul de la Topoloveni, unde cetăţenii şi-au prezentat buletinul, dar au fost duşi la secţie sub pretextul că sistemul de verificare prin staţie nu funcţionează) sau prevederi prin care poliţia capătă atribuţii antitero, concurând astfel structurile specializate (pesedistii au încercat în general să cloneze serviciile de protecţie şi informatii-au dorit să facă din Jandarmerie un mic SPP, de pildă, pe care să îl controleze politic)”, mai spune deputatul liberal.

El îi transmite un mesaj ministrului de Interne: „Dacă doamna Dan nu vrea să îşi bată joc de o discuţie atât de serioasă precum cea despre Poliţie, îi solicit public să ceară subordonaţilor săi politici mutarea şedinţei ilegale de mâine, al cărei rezultat nu ar fi oricum decât declararea legii ca neconstituţională din cauza viciilor de procedură. Voi anunţa presa din timp dacă pesedistii vor persista cu şedinţa de mâine, ca să fim siguri că aceasta va fi corect mediatizată”.

Legea care sporeşte puterile poliţiştilor a fost iniţiată de Executiv şi declarată neconstituţională, la sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis. Judecătorii CCR au considerat că era nevoie de un aviz al CSAT, pe modificările propuse.

Ulterior, ministrul de Interne, Carmen Dan a trimis din nou propunerea în Parlament, într-o formă aproape neschimbată. Una dintre principalele modificări ale proiectului de lege le permite poliţiştilor să intre în locuinţe atunci când au suspiciuni că persoana din interior plănuieşte să comită o infracţiune sau este suspect de terorism. Până acum, agenţii aveau nevoie de mandat.

O altă schimbare propusă de ministerul de Interne este cea care creşte amenzile pentru scandalagii. Dacă o persoană deja amendată pentru că şi-a deranjat vecinii continuă să facă gălăgie, iar poliţiştii sunt chemaţi pentru a doua oară în 24 ore, atunci ei vor da o amendă de până la 3.000 de lei, dublu faţă de cât este acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri