Cazul Adela Golea

Vasile Astarastoae

O știre: Directorul medical al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea condamnată pentru că le-a cerut medicilor să se ocupe în primul rând de pacienții în stare gravă, nu de șoferii aduși de Poliție pentru depistarea alcoolemiei. Faptele au avut loc în urmă cu trei ani, când Adela Golea era medic șef la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean din Cluj. Încadrarea juridică: abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

Știrea m-a șocat. Adela Golea este cunoscută ca o doctoriță dedicată profesiei, competentă și corectă. A fost printre primii medici cu specialitatea medicină de urgență din România, a participat nemijlocit la construcția sistemului modern de urgențe conceput de Raed Arafat, a devenit cadru didactic universitar pentru a forma specialiști în domeniu, a muncit zi și noapte, până la epuizare, neglijându-și viața privată. Era un model adevărat. Și cum în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, a fost recompesată cu o condamnare.

Totul a început acum 3 ani. Adela Golea, în octombrie 2016, a făcut demersuri pentru o mai bună funcționare a secției UPU, printre acestea numărându-se și clarificarea condiţiilor în care are loc recoltarea probelor biologice de la şoferi, la solicitarea poliţiei. Pe fondul nemulțumirilor legate de numărul tot mai mare de solicitări de recoltare a mostrelor biologice venite din partea polițiștilor, a trimis o adresă către conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj și DSP, în cadrul căreia expunea problemele cu care se confruntă secția pe care o conduce în ceea ce privește recoltările de probe biologice. În finalul acelei adrese preciza următoarele: „În concluzie, conform legislației Ministerului Sănătății, obligația UPU este de a recolta la persoane vătămate din accidente rutiere sau implicate în această vătămare care necesită asistență medicală de urgență și internare, celelalte categorii vă solicităm să fie rezolvate de către IML/IPJ/ITM conform protocoalelor dintre dânșii”. Nu a primit niciun răspuns și atunci a elaborat o procedură în sensul memoriului. În 22 octombrie 2016, polițiștii s-au prezentat la ora 01:00 și ulterior la ora 04:00 dimineața, la UPU cu doi șoferi și s-au lovit de refuzul asistentelor de a recolta probele biologice de sânge de la cei doi. Polițiștii au luat legătura cu ofiţerul aflat la comandă, acesta cu procurorul de serviciu, iar cel din urmă i-a telefonat doctoriței Golea. Aceasta nu a cedat și a spus că recoltarea este de competența IML Cluj-Napoca. Polițiștii s-au deplasat și la IML Cluj-Napoca, însă nu au reușit să obțină recoltarea probelor biologice de sânge pentru că niciun medic nu era în instituție. Același lucru s-a întâmplat și la Spitalul Militar și într-o clinică medicală. Așa că s-a deschis dosar penal împotriva Adelei Golea. Numai împotriva ei, nu și împotriva celorlalți care, de asemenea, au refuzat. Procurorul precizează în rechizitoriu că nu contestă sub nicio formă faptul că, în general, activitatea UPU putea fi îngreunată de recoltarea probelor biologice de sânge, care erau, în ultimii ani, tot mai numeroase, dar ”Golea Adela nu a comunicat faptul emiterii dispoziției și organelor de urmărire penală (din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj sau Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca) deși măsura luată avea o influență covârșitoare asupra activității organelor de aplicare a legii, ținute să procedeze la recoltarea, «în cel mai scurt timp» a probelor biologice de sânge de la șoferii depistați în trafic”.

Nu doresc să comentez hotărârea procurorilor și a judecătorilor, deși existau numeroase soluții legale de rezolvare a situației, care nu se finalizau cu dosar penal sau condamnare. Dar Adela Golea nu este nici pedofil, nici interlop, nici tâlhar. Este medic și trebuia să fie pusă la punct. Doresc să comentez două probleme.

A. Problema actelor medicale fără valențe terapeutice la care trebuie să dăm răspuns la câteva întrebări:
  1. Are recoltarea de probe biologice pentru dozarea alcoolemiei valențe terapeutice? Evident, nu. Excepție doar în caz de intoxicații sau accidente.
  2. Poate fi un serviciu UPU încărcat cu asemenea atribuții? La numărul de pacienți, care se adresează acestor unități, și la gradul de încărcare al personalului medical răspunsul este nu. Atribuții suplimentare pot pune în pericol siguranța pacienților și chiar a personalului. Aceasta din două motive: pe de o parte, pentru că nu e vorba doar despre o simplă recoltare, ci și de un examen clinic, care trebuie consemnat în documente oficiale, iar, pe de altă parte, un astfel de caz impune celeritate și va avea obligatoriu prioritate, anulându-se astfel criteriile medicale de prioritizare.
  3. Vom lăsa să scape șoferii care circulă pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice sau droguri deoarece nu va exista proba științifică – dozarea? Bineînțeles că nu. Putem să luam modele, care funcționează în alte țări din U.E. Să existe o nominalizare în fiecare județ a unităților medicale, care pot să efectueze recoltarea de probe (IML-uri, Servicii medico-legale, laboratoare medicale, secții din spitale etc.), iar la unitățile UPU să se apeleze strict în situațiile de accidente și intoxicații.
B. Problema solidarității de breaslă și protecția medicului
Am încercat să văd pozițiile publice ale Ministerului Sănătății, Asociației de Medicină de Urgență și Dezastre (AMUD) și Colegiul Medicilor. Surpriză: din partea primelor două niciun cuvânt.
Doamna Ministru Sorina Pintea, care bântuie televiziunile și spitalele în goana după imagine, nu a pomenit nimic despre o problemă care este în curtea sa. Raed Arafat (care o cunoaște bine pe Adela Golea) a apreciat că este mai bine (pentru el) să își manifeste privat și nu public compasiunea. Colegiul Medicilor a postat un comunicat: „Fapta/faptele pentru care colega noastră a fost condamnată nu țin de exercitarea directă a profesiei medicale ci, așa cum reiese din motivarea instanței, țin de administrarea unui serviciu(UPU) recunoscut ca amploare, ca numar, ca gravitate a cazurilor, ca presiune asupra lucrătorilor de acolo.Medicul în cauză s-a interpus, prin actul său administrativ ca șef de compartiment, într-un conflict care nu era al său.Regretam că s-a ajuns la o condamanare penală, chiar și cu suspendare, și manifestăm speranța că instanța de apel va judeca nu doar fapta ci și circumstantele care au generat acțiunea penală.
Dr.Adela Golea
Sursa foto: Romania Libera
Doamna doctor Adela Golea este colega noastră și ne exprimăm întregul nostru sprijin si compasiune pentru situația în care se află”. Știam mai de mult că optica unora din conducerea Colegiului este că „apără onoarea profesiei și nu a profesioniștilor”. La acest sofism am răspuns că „nu poate exista profesie fără profesioniști”. Și le transmit că dincolo de a transmite întregul sprijin și compasiune, dincolo de speranță, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătății, AMUD au o posibilitate de a materializa aceste vorbe. În dreptul penal român există posibilitatea de interveni în favoarea doctorului Adela Golea. Și să nu-mi spună juristul Colegiului Medicilor că o asemenea acțiune este inadmisibilă. Admisibilitatea unei cereri de intervenție o apreciază instanța. Dacă nu faci nimic rămâi doar cu vorbele. Deși s-ar putea să fie scutiți de acest demers. Citesc: Adela Golea a decis să nu facă apel, deși sentința dată de Judecătoria Cluj în data de 19 iunie nu este definitivă. Aceasta a anunțat că își va da demisia de la spital și de la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, unde predă Medicina de Urgență. „Nu cred că voi merge mai departe în acest proces. Acum vreau doar să-mi văd de viaţa mea personală, nu mai îmi rămâne altceva. Vom vedea cine va prelua sarcinile mele, eu nu voi continua la spital. Sunt un om demn, nu pot să le mai predau studenţilor şi să lucrez cu angajaţii când eu am dosar penal. Nu intenţionez nici să fac apel, nu cred că voi face. Nu voi face, pentru că eu ştiu cum a mers acest proces şi nu are niciun rost”.

Un răspuns

  1. Un articol corect si pertinent. Ce act normativ a stabilit CODUL DE URGENŢĂ şi prioritizarea recoltării de sânge de la beţivi? Este urgenţă de COD ROŞU, recoltarea de sânge de la posibilii consumatori de alcool ? Ca să nu facă închisoare medicul din UPU trebuie să lase să moară pacienţii cu AVC-ul sau infarct miocardic pentru a-i testa pe beţivi ??? Dar IML-ul din Cluj cum s-a organizat că doar are şi competenţe, şi truse speciale şi program permanent?? Doamna DOCTOR NU va lasati invinsa de sistem!!! Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *