Caută
Close this search box.

Centrele de plasament pentru orfani vor fi defiinţate. Ce se întâmplă cu cei peste 20.000 de copii

orfani

Actul normativ adoptat de guvern introduce obligația autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial până pe 31 decembrie 2020.

După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial , unde vor fi îngrijiți maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiți maximum șase copii în fiecare apartament”, a anunțat Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern, citat de Mediafax.

Reprezentanții centrelor de plasament care refuză desființarea acestora riscă amendă între 3.000 și 10.000 de lei.

„De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate și persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizații de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei.

Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie”, a adăugat acesta.

Istoricul și senatorul USR, Vlad Alexandrescu,autorul unui terifiant raport privind situația copiilor instituționalizați din România, comentează la RFI principalele schimbări aduse de acest act normativ.

“Deocamdată, din ceea ce s-a publicat în presă, văd că este un proiect populist, care anunță desființarea centrelor de plasament de tip vechi. Vizitele pe care le-am făcut eu, în cele 17 centre de plasament din țară, au fost în special în centre de tip nou, iar abuzurile pe care le-am constatat erau în aceste centre de plasament, în care deseori s-a schimbat doar plăcuța de la intrare.

(…) E foarte neclar…e o diferență de denumire, deseori devin sau alte denumiri.Trec printr-un proces de renovare cu termopane, gresie și faianță la baie, dar nu aduc nimic în plus, nimic nou în îngrijirea acestor copii, în psihoterapia de care eu au nevoie, în măsuri educaționale de integrare în sistemul educațional, de evitare a școlilor speciale, care după știți, le fac mult rău, de programe extracuriculare, de programe vocaționale”, spune senatorul Vlad Alexandrescu.

Potrivit acestuia, sunt multe probleme care nu-și găsesc rezolvarea prin acest act normativ. “Ce se întâmplă cu bătăile pe care ei le primesc? Ce se întâmplă cu abuzurile, cu violența, cu abuzurile sexuale cărora ei le cad victime, ce se întâmplă cu medicația psihotropă și neuroleptică pe care ei o primesc din belșug cu avizul și la indicația medicului psihiatru? Despre toate aceste lucruri, proiectul de lege pare că tace”, precizează senatorul Vlad Alexandrescu.

Acesta se declară sceptic cu privire la capacitatea administrației din România de a construi „peste noapte” case de tip familial care să absoarba cei peste 20.000 de copii instituționalizați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri