Caută
Close this search box.

Cine se află în spatele atacurilor asupra tancurilor petroliere? Emiratele Arabe Unite dau vina pe un „agent statal”

Emiratele Arabe Unite au declarat Consiliului de Securitate al ONU că cel mai probabil un „agent statal” a fost în spatele atacurilor asupra a patru tancuri petroliere din largul coastei sale, potrivit BBC.

Atacurile din 12 mai au avut caracteristicile unei operațiuni sofisticate și coordonate, potrivit raportului său. EAU nu au spus cine crede că se află în spatele atacurilor, care vizează și nave din Arabia Saudită și Norvegia. Statele Unite au acuzat Iranul de a fi în spatele atacurilor, dar Teheranul a negat acest lucru și a cerut o investigație.

Atacurile au avut loc pe 12 mai, în apele teritoriale ale EAU la est de emiratul Fujairah, chiar în afara Strâmtorii Hormuz. Autoritățile din Emiratele Arabe Unite au declarat că patru nave au fost vizate într-un „atac de sabotaj”. Nu au existat victime, dar Arabia Saudită a declarat că două dintre navele sale au suferit „daune semnificative”. Un alt tanc era înregistrat în Norvegia, în timp ce al patrulea a fost marcat în EAU.

Consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, un avocat de lungă durată pentru schimbarea regimului în Teheran, a declarat că „este clar” că Iranul a fost în spatele atacului. SUA consideră atacurile ca parte a unei „campanii” mai largi împotriva ei și a aliaților săi. Ministerul iranian de externe a marcat acuzația „ridicolă”.

Investigația condusă de EAU a găsit un „grad înalt de sofisticare” din spatele atacurilor. „Atacurile au necesitat navigarea cu experți a bărcilor rapide” care „au putut intra în apele teritoriale ale EAU”, se arată în raport. Pentru a ataca navele au fost folosiți scafandri care au utilizat minele cu magnet pentru a provoca daune, dar nu pentru a provoca o explozie majoră, a declarat prezentarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri