Caută
Close this search box.

Cine va fi succesul Theresei May? Candidații pentru postul de premier se află astăzi în fața primei runde de vot

Cei 10 candidați care luptă să înlocuiască primul ministru britanic, Theresa May, se vor confrunta joi cu prima rundă de vot – când cel puțin unul va fi eliminat din cursă, informează AFP.

Deputații conservatori vor ține primul vot secret în cursa de conducere al partidului de guvernământ pe măsură ce încep să elimine concurenții. Toți cei 313 de parlamentari pot vota și orice candidat care nu câștigă sprijinul a 16 colegi se va retrage. Dacă toți aceștia vor trece de acest obstacol, cel care are cel mai mic număr de voturi este eliminat.

May, care rămâne prim-ministru, a demisionat vineri ca lider de partid, după ce a suferit un eșec de a trece prin Parlament planul său de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană după aproape trei ani de activitate. Casele de pariuri îl consideră favorit pe fostul secretar de externe al acesteia, Boris Johnson. Fostul primar al Londrei a rupt tăcerea lansându-și miercuri campania, spunând că va scoate Marea Britanie din UE fără o înțelegere ca o „ultimă soluție”, promisiunea de a unifica o țară profund divizată față de Brexit.

Votul se desfășoară într-o sală a comisiilor Camerei Parlamentului între orele 9:00 GTM și 11:00 GMT, rezultatele fiind preconizate a fi anunțate cu aproximativ o oră mai târziu. „Supraviețuitorii” votului de azi se vor confrunta cu prima lor dezbatere de televiziune live duminică într-un program de 90 de minute pe Channel 4. Aceștia au o altă rundă de campanie în fața deputaților conservatori luni înainte de al doilea tur de scrutin de marți, când cota se ridică de la 16 susținători la 32, iar candidatul cu cel mai mic vot iese din cursă.

După mai multe runde de vot săptămâna viitoare, partidul speră să ajungă la ultimele două candidaturi până la sfârșitul lunii iunie. După săptămâni de campanie prin țară, cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator își aleg câștigătorul, rezultatul fiind anunțat în săptămâna începând cu 22 iulie. Ulterior, May va demisiona din funcția de prim-ministru, iar noul lider al celui mai mare partid din parlament va fi numit în funcția de premier de către regina Elisabeta a II-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri