Huliganii habar nu aveau de ce au ieşit românii în stradă. Îşi doreau doar să se bată cu jandarmii. Aşa explică judecătorii violenţele produse la protestele pentru OUG 13, din februarie 2017.

Au condamnat 12 huligani la pedepse de până la patru ani de închisoare. În motivarea deciziei, magistratul explică și cum a fost pusă în pericol viaţa a 150.000 de oameni.

Judecătorul spune că huliganii au mers în Piaţa Victoriei cu singurul scop de a deturna protestul. Deşi era a treia zi în care oamenii ieşiseră în stradă, nu ştiau care e miza.

„Dorind să profite de un context social ce le era favorabil, inculpații, aflați într-un conflict continuu cu autoritatea de stat, în orice formă s-ar încorpora aceasta, au dorit să creeze o atmosferă de haos generalizat”, se arată în motivarea Judecătoriei Sector 1.

Magistratul explică în document că violenţele puteau duce la urmări foarte grave, chiar la moartea unor protestatari paşnici.

„Instanța arată că doar intervenția în forță a jandarmilor și maniera cerebrală în care au reacționat cei aproximativ 150.000 de protestatari pașnici au fost cauzele ce au limitat efectele distructive ale acțiunilor inculpaților. Faptele săvârșite prezintă o gravitatea ridicată, implicarea în acțiuni violente împotriva agenților puterii publice într-o zonă foarte aglomerată demonstrând o agresivitate ridicată a inculpaților și o incapacitate a acestora de a-și guverna emoțiile, trăirile”, se arată în motivare.

Judecătorul a arătat că o parte dintre huligani nu era la prima faptă cu violenţă. Decizia judecătoriei a fost contestată, aşa că procesul se va relua în septembrie.

191 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here