Caută
Close this search box.

Cursa pentru înlocuirea Theresei May în plină desfășurare. Boris Johnson considerat favorit

boris johnson

Aproximativ o duzină de parlamentari conservatori britanici își vor lansa în mod oficial candidatura în lupta pentru a o înlocui pe Theresa May ca lider de partid și prim-ministru, cu fostul său secretar de externe, Boris Johnson, văzut ca favorit, potrivit AFP.

Nominalizările pentru înlocuirea Theresei May – care a demisionat vineri ca șef al partidului de guvernământ Tory după eșecul său de a oferi Brexit – sunt deschise la ora 09:00 GMT și închise la ora 16:00 GMT.

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, de două ori întârziată și stabilită pentru 31 octombrie, va domina un concurs programat până la sfârșitul lunii iulie și care, în trecut, a fost caracterizat de șocuri și surprize. Noul lider al partidului de centru-dreapta – care a câștigat cele mai multe locuri la ultimele alegeri generale din 2017 – va deveni aproape cu siguranță prim-ministru.

Campania neoficială a început de câteva săptămâni și Johnson a devenit un incontestabil lider deși în cursele de conducere anterioare nu a fost niciodată victorios. Secretarul actual de externe, Jeremy Hunt, ministrul de interne Sajid Javid și secretarul pentru mediu Michael Gove sunt probabil cele mai cunoscute nume ale altor 10 parlamentari, de asemenea, aflați în cursă. Fiecare candidat trebuie să fie nominalizat de cel puțin opt deputați conservatori. Într-o serie de buletine de vot în următoarele săptămâni, parlamentarii de partid vor schimba apoi lista cu doar două nume. Alegerea finală va fi făcută de mai mult de 160.000 de membri ai Partidului Conservator.

„Problema evidentă este Brexit – în acest moment există foarte puține lucruri care preocupă Partidul Conservator”, a declarat pentru AFP Tim Bale, profesor de politică la Queen Mary, Universitatea din Londra. „Boris Johnson probabil va câștiga aceste alegeri pentru că oferă membrilor de partid conservatori ceea ce vor … un Brexit fără acord”, a adăugat el, referindu-se la faptul că Marea Britanie ar părăsit UE fără un acord oficial. Dar „dacă poate realiza acest lucru este o altă problemă”, a spus expertul.

Johnson, 54 de ani, fost primar al Londrei și figura cheie în campania divizată în referendumul din 2016, a servit ca secretar de externe până când a demisionat în vara trecută în legătură cu strategia Brexit a premierului. Carismatic și popular printre conservatorii de bază, el este mai puțin plăcut de deputații conservatori sceptici față de stilul său bombastic și a cursului carierei. Deși unii cred că mandatul său de doi ani, în calitate de diplomat de top al Marii Britanii, poate lucra împotriva lui, Johnson a câștigat un sprijin din ce în ce mai mare din partea membrilor cabinetului și a conservatorilor de centru și de dreapta. El a promis că Marea Britanie va renunța la „acord sau fără acord” cu UE și a declarat în acest weekend că va refuza proiectul de lege Brexit al țării în cazul în care UE nu oferă condiții de retragere îmbunătățite. De asemenea, Johnson a susținut că ar putea învinge liderul de stânga al laburiștilor Jeremy Corbyn, și Nigel Farage, populist anti-UE, al cărui nou partid Brexit a dus la rătăcirea alegătorilor Tory nemulțumiți de manipularea partidului privind Brexit.

Cel mai apropiat rival al lui Johnson este secretarul pentru mediu, Michael Gove, un eurosceptic care a condus de asemenea, campania „Plecarea” din 2016. El a apelat la Johnson în timpul ultimului concurs de conducere în 2016, într-o mișcare care în cele din urmă a clarificat calea pentru May. Cu toate acestea, politicianul de 51 de ani a devenit în controversă după ce a recunoscut – cu profund regret – că a folosit cocaina în mai multe ocazii acum două decenii. Spre deosebire de Johnson în privința Brexit, Gove a spus că va întârzia să părăsească UE cu „câteva zile sau săptămâni suplimentare” dacă va fi necesar pentru a încheia un nou acord.

Un alt concurent, Hunt, a promis să renegocieze acordul, care a avut loc cu Bruxelles, susținând duminică că a primit semnale încurajatoare pentru o astfel de mutare de la cancelarul german Angela Merkel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri