Premierul Viorica Dancilă a anunțat, că Guvernul va respecta decizia cetățenilor de la referendumul din 26 mai si nu va mai adopta nicio ordonanță privind funcționarea sistemului judiciar.

„Noi am inteles votul de la referendum si, asa cum am spus de nenumarate ori, vom respecta opinia cetatenilor cu privire la faptul ca Guvernul nu trebuie sa mai emita OUG in legatura cu functionarea sistemului judiciar.

Prin urmare, Guvernul Romaniei nu va emite nicio ordonanta de urgenta legata de functionarea Justitiei. Sustin ferm ca orice modificare legislativa cu privire la functionarea sistemului judiciar trebuie sa treaca printr-o dezbatere transparenta, printr-o consultare ampla a organizatiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea CSM si consultarea organismelor internationale in domeniu”, a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern de marti.

Afirmatiile ei vin dupa ce atat GRECO, cat si Comisia de la Venetia au cerut recent desfiintarea Sectiei Speciale condusa de Adina Florea. Si pentru ca cele doua organisme au solicitat ca acest lucru sa se intample „de indata”, doar prin OUG SS ar putea fi desfiintata in mod rapid.

Totusi, Dancila spune ca, „in ceea ce priveste recomandarile organismelor internationale privind functionarea sistemului judiciar, Ministerul Justitiei va urma intocmai procedurile existente”.

Premierul nu a ratat ocazia de a lansa un nou atac voalat la adresa presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce si seful statului i-a cerut sa aplice „de indata si in integralitate” recomandarile Comisiei de la Venetia.

Astfel, Viorica Dancila spune ca este uimita de faptul ca cei care sustineau ca nu trebuie sa mai fie adoptate OUG in domeniul Justitiei si care au introdus acest aspect in referendumul din 26 mai sunt cei care acum indeamna Guvernul sa ia masuri in regim de urgenta.

„Am observat ca in spatiul public sunt lansate din nou discutii despre modul in care ar trebui sa actioneze sau sa nu actioneze Guvernul in privinta functionarii sistemului judiciar. Se recomanda Executivului sa emita de indata un act normativ pentru ca dupa cateva fraze si in acelasi text sa i se spuna sa nu dea OUG.

Ma uimeste faptul ca cei care sustineau ca nu trebuie sa mai fie adoptate ordonante de urgenta in domeniul Justitiei si care au introdus acest aspect in referendumul din 26 mai sunt cei care acum indeamna Guvernul sa ia masuri in regim de urgenta”, a subliniat Dancila.

108 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =