Caută
Close this search box.

Dăncilă: ”Se pare că noul președinte al Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, ceea ce mă bucură”

Premierul Viorica Dăncilă, recent aleasă președinte al PSD, a declarat, duminică seară, că se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de socialiștii europeni și că șeful Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, precizând că are relații bune cu acesta, relatează mediafax.

„Se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de socialiștii europeni și se pare că președintele Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, lucru care mă bucură. Am relații bune (cu Frans Timmermans -n.r.), dar relațiile bune nu înseamnă că am fost mereu de acord. I-am spus că România vine să aibă dialog, să aibă proiecte bune, că trebuie să-și spună punctul de vedere. Noi trebuie să luptăm pentru punctul nostru de vedere”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Premierul a precizat că le-a transmis colegilor săi că va participa la fiecare reuniune a socialiștilor europeni. „În același timp, nu acceptăm să ni se dea teme. Vrem să fim tratați cu respect la nivel european”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice.

Liderii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) contestă planul stabilit de lideri europeni la summitul G20, o iniţiativă prin care Frans Timmermans ar urma să fie propus pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Weber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag.

Propunerea ar urma să fie formalizată la summitul extraordinar al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles.

Însă PPE a semnalat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE.

„Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun”, a declarat duminică seară Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, citat de site-ul Politico.eu.

Manfred Weber este susţinut cu fermitate de politicieni din Germania. Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel, a atras atenţia, prin Twitter, că „renunţarea la ideea primului candidat de pe lista euroalegerilor ar însemna o slăbire a sistemului”. (foto stirileprotv.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri