Caută
Close this search box.

După presiunile UE, Guvernul returnează în TOTALITATE taxa auto

taxa auto

După presiunile Uniunii Europene, Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre pentru alimentarea Fondului de mediu pentru a finaliza restituirea taxei auto, luată ilegal de la posesorii de autoturisme timp de zece ani.

Taxa auto este returnată doar pe baza unei simple cereri, fără a mai fi nevoie de anexarea dovezii de plată şi a copiilor după cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare a autovehiculului. Potrivit publicației Adevărul, Măsura a venit după Comisia Europeană a avertizat România că tergiversează restituirea fostelor taxe auto şi că acest lucru ar putea aduce şi o sancţiune.

Concret, autorităţile de la Bucureşti au fost anunţate, în cursul anului trecut, că ar putea fi amendate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauză că Guvernul nu restituie mai repede taxele auto cerute la prima înmatriculare a maşinilor. Practic, Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement pentru că România a încălcat legislaţia UE.

Astfel, toţi proprietarii care au plătit o formă de taxă auto de la introducerea acesteia în 2007 trebuie să depună o cerere la ANAF, iar banii vor fi restituiţi în funcţie de tipul taxei. Teoretic, cei care au plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, trebuiau să-şi primeacă banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 – 31 decembrie 2018. Apoi, cei care au achitat timbrul de mediu erau programaţi să-şi primească banii abia în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. În plus, pentru fiecare zi de întârziere, statul s-a angajat că va plăti proprietarilor şi o dobândă de 0.02% pe zi, echivalentul unei dobânzi de 7.3% pe an.

Acest calendar nu a fost respectat, fapt care a adus reacţia destul de dură a Comisiei Europene.

ANAF a informat că, într-o prima fază, 420.000 de contribuabili au primit, în perioada 3 – 5 iunie 2019, suma totală de 700 de milioane de lei reprezentând taxe auto achitată în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017. Întrebat când se încheie procesul de returnare a taxei auto, în urmă cu câteva zile, ministrul Eugen Teodorovici a explicat că acesta este în curs, iar suma alocată în urmă cu două săptămâni s-a cheltuit în întregime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri