Caută
Close this search box.

Durerea de umăr poate ascunde afecțiuni grave. De la boli cardiace, la cancer pulmonar

Umarul este o articulatie complexa, foarte flexibila, ce asigura miscarea bratelor in toate directiile. Muschii si tendoanele de la aceasta articulatie sunt intens solicitate si in anumite imprejurari aceste structuri pot fi afectate.

Anatomia umarului

Umarul este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului. Articulatia umarului se formeaza in locul in care humerusul (osul superior al bratului) se potriveste in scapula (lama umarului), ca o minge intr-o cavitate. Alte oase importante in umar includ:
  • Acromionul, care este o proiectie osoasa a scapulei.
  • Clavicula, care se intalneste cu acromionul in articulatia acromioclaviculara.
  • Procesul coracoid, care este o proiectie osoasa asemanatoare carligului din scapula.

Cum se clasifica durerea de umar

Cele mai multe probleme ale umarului se impart in patru categorii majore:
  • Inflamatia tendonului (bursita sau tendinita) sau ruptura tendonului
  • Instabilitate
  • Artrita
  • Fractura (os rupt)

Cum se manifesta durerea de umar

  • durere adanca in articulatia umarului, in spate sau in partea din fata a umarului si partea superioara a bratului. Uneori durerea din umar poate fi descrisa ca o „durere prinsa”.
  • slabiciune a umarului/bratului superior. In functie de situatie, poate exista o senzatie de alunecare si revenire a articulatiei in soclul articulatiei, sau umarul poate fi complet dislocat.
  • senzatii de intepaturi (furnicaturi) si dureri cu arsuri. Aceasta este mai probabil sa fie asociata cu nervii din gat decat cu articulatia umarului in sine.
  • lipsa de miscare dupa o dislocare a umarului. Acest lucru se datoreaza de obicei durerii. Ruptura de manseta a rotatorilor si ranirea nervului axilar cauzeaza slabiciune in mutarea bratului departe de corp.

Cele mai frecvente dureri de umar

Cel mai frecvent sunt afectate tendoanele (tesuturi fibroase prin intermediul carora muschii se insereaza pe umar).

Coafa, sau mansonul rotatorilor, este un strat muscular care inconjoara articulatia umarului si asigura majoritatea miscarilor umarului. Acest manson al rotatorilor este format din patru muschi: subscapular, supraspinos, subspinos si rotundul mic. Extremitatile acestor muschi formeaza tendonele muschilor rotatori ai umarului. Aceste structuri sunt cel mai des afectate prin procese inflamatorii si degenerative si genereaza durere si limitarea mobilitatii articulatiei umarului. La persoanele cu o anumita predispozitie pot aparea si calcificari, in special dupa microtraumatisme repetate.

Recuperarea umarului dureros

Programul de recuperare-reabilitare medicala trebuie personalizat in functie de gradul de afectare al tendoanelor. Principiile generale de recuperare sunt urmatoarele:
  • repaus relativ (nu imobilizare totala)
  • crioterapia (aplicatie locala de gheata) pentru ameliorarea durerii si inflamatiei
  • terapie cu unde de soc extracorporala (stimuleaza microcirculatia si genereaza neovascularizatie care induce vindecarea tesuturilor afectate). De mentionat ca terapia de electie este cea care amelioreaza simptomatologia dureroasa la 70% dintre pacienti
  • in cazurile in care durerea nu cedeaza se pot folosi corticoizi, oral si injectabil. Folosirea acestora trebuie sa fie limitata la cazuri foarte atent selectionate din cauza posibilitatii aparitiei unor efecte secundare locale si sistemice importante
  • dupa ameliorarea durerii se incepe un program de kinetoterapie sub supraveghere (mobilizari pasive, pasivo-active si active si in continuare exercitii de crestere a fortei musculare si de refacere totala a mobilitatii)

Boli cardiovasculare

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare par sa fie mai corelati cu problemele umarului decat miscarea fizica repetata.

Studiile arata o asociere puternica intre factorii de risc cardiovasculari, cum ar fi hipertensiunea, consumul de tutun si diabetul, cu dureri ale articulatiilor umarului si tendinopatie a mansetei rotatorilor. Cu cat exista mai multi factori de risc la un pacient, cu atat mai probabil ca el sa aiba probleme de umar. Cercetatorii nu sunt siguri de ce boala cardiaca ar putea fi asociata cu durerea articulatiilor umarului si ranirea mansetei rotatorului, dar teoria este ca scaderea aportului de sange la umar provoaca slabirea tendoanelor.

Boli respiratorii

Bolile respiratorii cronice sunt boli ale cailor respiratorii si ale altor structuri ale plamanului. Unele dintre cele mai frecvente sunt bolile pulmonare obstructive cronice, astmul, bolile pulmonare ocupationale si hipertensiunea pulmonara. Pe langa fumul de tutun, alti factori de risc includ poluarea aerului, substantele chimice ocupationale si praful, si infectii frecvente ale cailor respiratorii inferioare in timpul copilariei.

Bolile respiratorii sunt capabile sa produca simptome care sa imite procesele patologice. De exemplu, suprasolicitarea muschilor respiratori auxiliari poate duce la dureri sau disfunctii la nivelul gatului si umarului. Unele chiar mimeaza probleme cardiace si gastro-intestinale.

Boli digestive

Umarul stang poate parea un loc putin probabil pentru a dezvolta durere dupa ce mancati, dar daca aveti o afectiune digestiva numita boala de reflux gastroesofagian, acest lucru poate fi mai frecvent decat credeti. Durerea din umarul stang este frecvent asociata cu un atac de cord daca este insotita de dificultati de respiratie si transpiratie, dar daca dezvoltati doar dureri la umar dupa masa, este posibil sa aveti o boala digestiva.

Refluxul gastroesofagian este o afectiune digestiva care provoaca arsuri stomacale. Senzatia de arsura poate provoca durere care radiaza in umarul stang, la gat si in spatele umerilor.

Cancer

Multi oameni cu cancer pulmonar dezvolta durere la umar la un moment dat in cursul bolii lor si, uneori, este primul simptom. Acestea fiind spuse, este important sa retineti ca durerea la umar nu este un indicator al cancerului pulmonar. In plus, la persoanele cu cancer pulmonar, durerea de umar poate fi rezultatul bolii lor, sau poate aparea din alta cauza, cum ar fi artrita.

Durerea in umar poate fi durere transmisa (adica durerea este simtita in umar dar provine din alta parte a corpului). Un exemplu de durere care se transmite de cancerul pulmonar este atunci cand o tumoare pulmonara determina o presiune asupra unui nerv care se deplaseaza in apropierea plamanilor. In acest caz, creierul interpreteaza durerea ca venind din umar, cand, de fapt, nervul este iritat in plamani.

Durerea de umar din cauza cancerului pulmonar poate fi, de asemenea, legata de raspandirea cancerului pulmonar la nivelul oaselor din si in apropierea umarului. Aproximativ 30-40% din persoanele cu cancer pulmonar dezvolta metastaze osoase (raspandirea cancerului la oase), la un moment dat in cursul bolii lor.

Tumorile Pancoast, o forma de cancer pulmonar, cresc in apropierea partii superioare a plamanilor si pot invada tesuturi din apropierea umarului. Tumorile Pancoast provoaca deseori dureri in umar care radiaza in brat. Datorita localizarii lor, aceste tumori sunt mai putin susceptibile de a produce simptome tipice ale cancerului pulmonar, cum ar fi o tuse persistenta, tusea cu sange si dificultati de respiratie. Aceste tumori sunt, uneori, dificil de diagnosticat, deoarece pot fi ascunse si invizibile intr-o radiografie toracica normala.

Alte cauze ale durerii de umar

Uneori, durerea de umar este rezultatul ranirii unei alte locatii din corp, de obicei gatul sau bicepsul. Aceasta este cunoscuta sub numele de durere transmisa. Durerile transmise, in general, nu se inrautatesc atunci cand va miscati umerii.

Alte cauze ale durerii la umar includ mai multe forme de artrita, cartilaj rupt sau manseta rotatorului rupta. Umflarea sacilor burselor (care protejeaza umarul) sau tendoanelor pot provoca, de asemenea, durere.

Capsulita adeziva a umarului mai este cunoscuta sub numele de umar inghetat. Cauza exacta a umarului inghetat nu este pe deplin inteleasa, dar exista mai multi factori care ar putea avea un rol in dezvoltarea sa. Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta umar inghetat, impreuna cu cei care au fost diagnosticati cu hipotiroidism, hipertiroidism, boli cardiace si boala Parkinson.

Sindromul de durere miofasciala se caracterizeaza prin sensibilitate la umar, durere musculara si spasme. Cauza sindromului nu este cunoscuta, dar exista conditii comune si se presupune ca joaca un rol in dezvoltarea sa, cum ar fi depresia, somnul slab, ranile anterioare ale umarului si stresul.

Plexopatia brahiala este cauzata de o problema nervoasa in zona gatului si umarului. Daca exista leziuni ale plexului brahial, se poate dezvolta o plexopatie brahiala, o zona care se gaseste pe ambele parti ale gatului si care contine radacini nervoase din maduva spinarii.

Radiculopatia cervicala este cunoscuta mai mult ca un nerv ciupit. Aceasta conditie apare atunci cand un nerv din gat este iritat sau comprimat, fortandu-l sa se desprinda de maduva spinarii. Durerea unui nerv ciupit are tendinta de a radia in umar si de a provoca slabiciune musculara si amorteala care poate ajunge prin brat si in mana. Artrita este o cauza obisnuita pentru un nerv ciupit in umar, dar nervii ciupiti apar adesea din cauza ranilor.

Osteomielita este mai frecvent cunoscuta sub numele de o infectie osoasa. Poate fi cauzata de bacterii sau ciuperci. Infectia poate afecta atat tinerii cat si batranii, copiii confruntandu-se cu durere in brate sau picioare, in timp ce adultii experimenteaza durerea la nivelul soldurilor, coloanei vertebrale si picioarelor. Daca nu este tratata corect si rapid, osteomielita poate duce la afectarea osoasa permanenta.

Durerea toracica ar putea fi primul simptom care poate aparea atunci cand are loc un atac de cord, dar durerea la umar este destul de comuna in atacurile de inima. Durerea in umarul stang, in special, este un simptom al unui atac de cord. Daca exista arsura, senzatie de strangere sau presiune in umar, impreuna cu o crestere treptata a durerii in lama umarului stang sau in zona inconjuratoare timp de cateva minute, durerea de umar poate fi un semn de infarct.

O dislocare apare atunci cand un os aluneca dintr-o articulatie. Puteti sa va dislocati umarul atunci cand varful osului bratului aluneca sau iese din articulatia umarului. Intr-o dislocare partiala sau subluxatie, partea superioara a humerusului iese partial din soclu. O dislocare completa este diagnosticata atunci cand humerusul s-a separat complet de soclu. Un umar separat sau un umar dislocat va provoca dureri severe ale umarului si un sentiment de instabilitate in umar impreuna cu umflaturi, amorteala si vanatai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri