Caută
Close this search box.

FOTO Protest gigant la Hong Kong

Milioane de manifestanţi îmbrăcaţi în negru au defilat din nou duminică la Hong Kong pentru a cere retragerea proiectului de lege privind extrădarea către China, determinând guvernul pro-Beijing să îşi ceară „scuze” pentru că a provocat „conflicte şi certuri”, relatează AFP.

Imaginile protestului de la Hong Kong sunt impresionate.

Foto: The New York Times
Foto: dw.com

Străzile care duc către sediul Guvernului din Hong Kong s-au dovedit neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care au ieşit din nou să protesteze. Spun că au câştigat o bătălie, dar nu şi războiul.

Manifestanţii se tem ca proiectul unei legi controversate, care facilitează extrădările către China, să nu fie readus în discuţie. Vor garanţii că se va renunţa definitiv la o astfel de lege, pentru că guvernul doar a suspendat dezbaterea proiectului.

Conform detractorilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mâna sistemului judiciar din China continentală, opacă şi sub influenţa Partidului Comunist. Mediile de afaceri se tem că reforma afectează imaginea internaţională şi atractivitatea ca centru financiar.

Acuzată de autoritarism, Carrie Lam a fost nevoită să îşi ceară „scuze” duminică şi a recunoscut „lacunele în munca guvernului care au cauzat multe conflicte şi certuri în societatea honkongheză”.

Ea a justificat represiunea împotriva unor manifestanţi prin actele de violenţă comise de unii participanţi. Însă opoziţia a acuzat-o că s-a folosit de acţiunile unei mici părţi a manifestanţilor pentru a se descătuşa asupra tuturor protestatarilor, în mare majoritate paşnici.

Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între poliţie şi persoane care protestau împotriva modificării legii. Aproape 80 de persoane au fost rănite, inclusiv 22 ofiţeri de poliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri