Caută
Close this search box.

Hong Kong-ul a fost paralizat! Protestele împotriva legii de extrădare în China mobilizează companiile, sindicatele și studenții

Zeci de mii de protestatari au paralizat miercuri centrul orașului Hong Kong, blocând drumurile majore într-un spectacol sfidător al puterii împotriva planurilor guvernului de a permite extrădarea în China, potrivit AFP.

Demonstranții, majoritatea dintre ei tineri și studenți, au înconjurat birourile guvernamentale, blocând traficul și au cerut autorităților să elimine planul susținut de Beijing. Rândurile poliției au fost depășite cu mult de protestatari – dintre care mulți purtau măști, căști sau ochelari de protecție – cu doar câteva ore înainte de o dezbatere planificată în legislatura orașului. În orele târzii ale dimineții, cu mulțimile continuând să se adune, oficialii Consiliului Legislativ (Legco) au declarat că vor întârzia cea de-a doua lectură a proiectului de lege „până la o dată ulterioară”.

În scene care reflectă mișcarea Occupy din 2014, care a închis luni întregi orașul, oamenii au inundat drumurile principale și intersecțiile din inima orașului, trăgând baricade pe autostrăzi și legând-le împreună. Poliția a folosit tunuri de apă și spray cu piper asupra protestatarilor din fața clădirii Legco și a ținut semne de avertizare că sunt pregătiți să folosească forța.

Organizatorii unui marș gigantic, de duminică, au declarat că mai mult de un milion de oameni și-au exprimat obiecțiile față de legea propusă, ceea ce ar permite Hong Kong-ului să trimită suspecți altor jurisdicții din întreaga lume – inclusiv China. Dar numerele record nu au reușit să influențeze decizia liderului Pro-Beijing, Carrie Lam, care a respins cererile de retragere a proiectului. Mulți oponenți sunt temători că legea ar încurca oamenii în instanțele netransparente de pe continent, lăsându-i vulnerabili la un sistem de justiție văzut că acționează la comanda Partidului Comunist Chinez.

Mai mult de 100 de companii din Hong Kong au declarat că se vor închide miercuri într-un semn de solidaritate cu protestatarii, iar majoritatea sindicatelor studențești ale orașului au anunțat că vor boicota cursurile pentru a participa la mitinguri. O serie de alte sindicate proeminente din sectoarele de transport, asistență socială și educație au urmat exemplul sau au încurajat membrii să participe, în timp ce un sindicat al șoferilor de autobuz a spus că îi va încuraja pe membri să conducă în mod deliberat lent pentru a susține protestele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri