Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce 240 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de joi, motivate de un discurs susţinut în plenul Parlamentului de către un parlamentar rus, informează BBC.

Protestatarii au cerut, printre altele, demisia lui Kobakhidze, pentru că i-ar fi permis parlamentarului rus Sergei Gavrilov să susţină un discurs în limba rusă din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susţinut un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului georgian în faţa unei adunări formate din mai mulţi parlamentari din ţări creştin ortodoxe.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de prezenţa acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia şi Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaşte ca fiind state independente.

Sergei Gavrilov a participat la o reuniune a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, o organizaţie înfiinţată de Parlamentul grec în 1993 pentru a întări legăturile dintre parlamentarii din ţările ortodoxe. Parlamentarii georgieni din opoziţie au chemat cetăţenii să protesteze, ca răspuns la decizia parlamentarului rus de a susţine un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Gavrilov a susţinut discursul în limba rusă, fapt care a generat şi mai multă nemulţumire printre protestatari. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze, dar şi a altor oficiali.

Preşedintele ţării, Salome Zurabishvili, a declarat că Rusia este un duşman, acuzând că Moscova ar fi încercat să agite manifestanţii.

Kremlinul a condamnat protestele de la Tbilisi, susţinând că reprezintă „o provocare rusofobă”. Ministerul rus de Externe a acuzat opoziţia din Georgia că încearcă să împiedice o îmbunătăţire a relaţiei dintre cele două state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =