Caută
Close this search box.

Iranul avertizează! Orice conflict din Golf ar arunca prețurile petrolului la peste 100 de dolari

statele unite

Navele militare americane din Golf sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene, a declarat duminică un consilier militar superior al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, avertizând că orice conflict între cele două țări ar arunca prețurile petrolului la peste 100 de dolari pe baril, relatează Reuters.

Iranul și Statele Unite au fost atrași într-o confruntare mai încinsă în ultima lună, la un an după ce Washingtonul a ieșit dintr-o înțelegere semnată de Iran și puterile globale pentru a reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Washingtonul a reafirmat sancțiunile anul trecut și le-a reconfirmat în luna mai, ordonând tuturor țărilor să oprească importurile de petrol iranian. În ultimele săptămâni, a sugerat și o confruntare militară, declarând că trimite forțe suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a răspunde unei amenințări iraniene.

Yahya Rahim Safavi, un consilier militar superior al lui Khamenei, a declarat: „Americanii sunt pe deplin conștienți de faptul că forțele lor militare (în regiune) se află în raza de acțiune a rachetelor Iranului, iar marina americană și străină în Golful Persic se află în raza de acțiune a rachetelor de la sol ale Gărzilor Revoluționare”. „Primul glonț tras în Golful Persic va împinge prețurile petrolului la peste 100 de dolari. Acest lucru ar fi insuportabil pentru America, Europa și aliații americani precum Japonia și Coreea de Sud”, a declarat Rahim Safavi, citat de agenția de știri Fars.

Președintele american Donald Trump a condamnat înțelegerea nucleară semnată de predecesorul său Barack Obama ca fiind defectă pentru că nu a fost permanentă și că nu a acoperit programul de rachete balistice al Iranului și rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu. Trump a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca Iranul să vină la masa de negocieri pentru a ajunge la o nouă înțelegere. Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Iranului, generalul-maior Mohammad Baqeri a refuzat orice negocieri cu Washingtonul privind programul de rachete al Iranului. Președintele Hassan Rouhani a sugerat sâmbătă că Iranul ar putea fi dispus să țină discuții dacă Statele Unite ar respecta acest lucru, dar a declarat că Teheranul nu va fi presat în negocieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri