Caută
Close this search box.

Iranul declară că este responsabil de securitatea strâmtorii Hormuz, respinge acuzațiile SUA privind atacurile asupra celor două tancuri petroliere

Iranul a declarat vineri că este responsabil pentru menținerea securității în strâmtoarea Hormuz din Golf, a anunțat serviciul de radio de stat, adăugând că vina aruncată pentru atacurile asupra a două petroliere din Golful Oman este alarmantă, relatează Reuters.

„Suntem responsabili de menținerea securității strâmtorii și am salvat echipajul celor care atacați în cel mai scurt timp posibil … Acuzațiile secretarului de stat american (Mike) Pompeo față de Iran sunt alarmante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Abbas Mousavi.

Statele Unite au acuzat Iranul pentru atacurile de joi asupra celor două tancuri petroliere din Golful Oman care au condus la creșterea prețului petrolului și au ridicat îngrijorarea față de o nouă confruntare dintre SUA și Iran. Iranul a respins acuzațiile.

Nu a fost clar imediat ce s-a întâmplat cu Front Altair deținut de Norvegia sau Kokuka Courageous deținut de japonezi, care au suferit explozii, forțând echipajele să abandoneze și să părăsească navele în apele dintre statele arabe din Golf și Iran. Exploziile, la sud de Strâmtoarea Hormuz, au venit o lună după ce patru nave au fost vizate în „atacuri de sabotaj” în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite din Golf. Aproape o cincime din petrolul din lume trece prin strâmtoare – aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi (bpd). Consumul a fost de aproximativ 100 milioane bpd în 2017, au arătat datele firmei de analiză Vortexa.

O singură sursă a spus că explozia de pe Front Altair, care s-a aprins foc și a aruncat în aer un nor uriaș de fum, ar fi putut fi provocată de o mină magnetică. Firma care a rezervat tancurile Kokuka Courageous a declarat că a fost lovită de o torpila suspectă, dar o persoană care cunoștea problema a spus că nu au fost folosite torpile.

Armata americană a lansat joi un videoclip în care a arătat că Garda Revoluționară a Iranului (IRGC) a eliminat o mină neexplodată din partea tancului petrolier deținut de japonezi. Comandamentul central al armatei americane a lansat, de asemenea, fotografii care arată mina aparentă, care se atașează magnetic pe o parte a navei, înainte de a fi îndepărtată ulterior în cursul zilei.

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite au crescut, deoarece președintele american Donald Trump s-a retras în luna mai dintr-o înțelegere nucleară dintre Iran și puterile majore din 2015, care urmărea să reducă ambițiile nucleare ale Teheranului în schimbul scutirii de sancțiuni. Iranul a avertizat în repetate rânduri că va bloca Strâmtoarea Hormuz dacă nu își poate vinde petrolul din cauza sancțiunilor acordate de SUA. Tensiunile au crescut din ce în ce mai mult de la începutul lui mai, Trump forțând consumatorii de petrol din Iran să-și reducă importurile la zero sau să se confrunte cu sancțiuni financiare draconice din SUA. Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut la aproximativ 400.000 bpd în luna mai de la 2,5 milioane bpd în luna aprilie a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri