Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor despre incidentele de la Valea Uzului: Vom face demersuri la forurile internaționale ca să se vadă cum este tratată o minoritate într-un moment delicat

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la RFI, că incidentele de la Valea Uzului arată cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate.

E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat fața adevărată, modelul european de protecție a minorităților, asta este fața adevărată a României în 2019. Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societății. Vom face toate demersurile politice legale în justiție, la forurile internaționale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate„, a declarat Kelemen Hunosr

Klemen Hunos a mai spus ca membri ai unor organizații de români au intrat joi cu forța în cimitirul din Valea Uzului, au lovit etnici maghiari cu steagurile și au forțat cordonul de jandarmi, în timp ce maghiarii au făcut un lanț uman, ca să blocheze accesul românilor în cimitir.

Kelemen Hunor spune că ”a fost un act de vandalism, de barbarie, să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropați, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizații nonguvernamentale, plus câțiva preoți, plus foști militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foști europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanț. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat fața adevărată, modelul european de protecție a minorităților, asta este fața adevărată a României în 2019”.

Liderul UDMR precizează că se va adresa instituțiilor internaționale: ”Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societății. Vom face toate demersurile politice legale în justiție, la forurile internaționale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeană, până la toți partenerii României”.

Foto: Facebook/Valea Uzului

Atenționat că la incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au participat reprezentanți ai unor organizații naționaliste, cu tentă extremistă și nu simpli cetățeni români, Kelemen Hunor a răspuns: ”Sigur, eu nu voi generaliza, dar în acest moment, acest lucru se vede, acest lucru este transmis către exterior, pentru că nu au intervenit și ar fi trebuit să intervină mult mai ferm jandarmii, Guvernul și toate instituțiile abilitate în acest sens”.

Citeste si: Tensiuni la Valea Uzului. Românii au intrat cu forța în cimitirul…

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri