Caută
Close this search box.

Lansare oficială a cursei pentru postul de premier. Cine va fi succesorul Theresei May?

Premierul britanic, Theresa May, a demisionat vineri din funcția de lider al Partidului Conservator, lansând în mod oficial cursa pentru un succesor care va încerca acolo unde aceasta nu a reușit în criza Brexit, relatează AFP.

May va rămâne prim-ministru până la alegerea unui nou lider, probabil la sfârșitul lunii iulie, dar a renunțat la controlul direcției plecării sinuoase a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Brexit este încă programat pentru 31 octombrie, dar, în timp ce rivalii ei l-au desființat, proiectul rămâne blocat, cu singurul plan de divorț convenit cu Bruxelles-ul blocat în parlament.

May a preluat funcția după votul pentru referendum din 2016 pentru a părăsi UE și a petrecut ultimii trei ani de lucru pe planul respectiv, întârziind Brexit de două ori pentru a încerca să treacă de impas. Dar, în cele din urmă, a recunoscut înfrângerea într-un discurs de demisie de luna trecută, punctul culminant după luni de turbulențe politice care i-au distrus încet toată autoritatea.

Unii deputați conservatori se luptă în prezent să o înlocuiască, inclusiv fostul ministru de externe Boris Johnson, dar unii se așteaptă să renunțe înainte de termenul limită pentru nominalizările de luni. Câștigătorul va avea doar câteva luni să decidă dacă va încerca să salveze planul lui May, să amâne din nou Brexit – sau să desființeze legăturile cu cel mai apropiat partener comercial al Marii Britanii fără nici un acord. Ei se află sub presiunea lui Nigel Farage, care a făcut apel la o opțiune „fără înțelegere” și al cărui partid a fost susținut majoritar luna trecută la alegerile europene. Partidul său a făcut joi o demonstrație de forță în alegerile parlamentare britanice din orașul din est Peterborough, dar nu a reușit să-și câștige primul deputat. Cu toate acestea, liberal-democrații pro-europeni, care doresc să inverseze Brexit, au avut rezultate bune și în sondajele europene, subliniind modul în care Marea Britanie este împărțită în privința viitorului ei.

Schimbări

May își va anunța în mod oficial demisia vineri printr-o scrisoare personală la partidul său, dar nu sunt planificate evenimente oficiale pentru a marca ziua.

Ea a arătat o față curajoasă în această săptămână când l-a găzduit pe președintele american Donald Trump pentru o vizită de stat, înainte de a se alătura lui și altor lideri mondiali, pentru a marca 75 de ani de la debarcările din Normandia. Dar Trump a folosit călătoria pentru a vorbi cu Johnson și cu alți candidați care vor să o înlocuiască, subliniind unde se află acum puterea politică din Marea Britanie. „Încă mai rămâne prim-ministru pentru câteva săptămâni bune”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui May, menționând că orice succesor trebuie să o întâlnească pe regina Elisabeta a II-a și să asigure monarhul că are sprijinul a suficienți parlamentari pentru a prelua funcția. El a spus că May se va concentra pe chestiuni interne, dar „în ceea ce privește Brexit, premierul a spus că de acum înainte nu mai ține de ea acest proces”. Trump a fost extrem de critic față de strategia lui May privind Brexit și înainte de vizita sa în Marea Britanie, l-a îndemnat pe succesorul ei să părăsească blocul fără o înțelegere dacă este cazul.

Johnson, lider în campania electorală din referendumul din 2016, care a renunțat anul trecut la guvernare din cauza planului Theresei May, se numără printre mai mulți potențiali candidați care spun că sunt dispuși să facă acest lucru. Însă secretarul pentru mediu, Michael Gove este deschis altor întârzieri Brexit, în timp ce secretarul de externe Jeremy Hunt a declarat că plecarea fără nici o înțelegere este „sinucidere politică”. Trump a avut o convorbire telefonică cu Johnson săptămâna aceasta și s-a întâlnit atât cu Hunt cât și cu Farage, deși o întâlnire planificată cu Gove nu s-a materializat niciodată.

Nominalizările pentru concurs trebuie depuse luni, iar cei 313 deputați conservatori – inclusiv May – vor organiza prima serie de buletine secrete pe 13 iunie. Cu cei mai slabi candidați eliminați de fiecare dată, obiectivul este să rămână doi candidați până la 20 iunie. Ei vor fi apoi trimiși la un vot de aproximativ 100.000 de membri ai partidului. Concursul trebuie finalizat până în săptămâna care începe la 22 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri