Caută
Close this search box.

MAE spune că România s-a angajat târziu în campania pentru locul în Consiliul de Securitate ONU

Meleşcanu

Ministerul de Externe a transmis, referitor la pierderea de către România a poziţiei de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că ţara noastră s-a angajat mai târziu în campanie, în 2017, deoarece a dorit să consolideze rolul ONU.

„România a candidat, în data de 7 iunie 2019, pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 – 2021. În primul tur, România a obţinut un număr de 78 de voturi. În ultimul tur al alegerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est-European. România s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017, din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului”, au transmis reprezentanţii MAE, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată a mai spus că „indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre”.

De asemenea, MAE precizează că a fost generată o revigorare, prin această campanie, a dialogului României cu organizaţii regionale şi subregionale din întreaga lume şi o mai bună cunoaştere a realităţilor şi provocărilor pe care acestea le înfruntă.

„România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar diplomaţia română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia şi să lucreze pentru a consolida locul României între naţiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă şi mai prosperă”, a conchis sursa menţionată.

Reacţia MAE vine după ce Reacţia acestuia vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri