Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a vorbit despre situația tensionată de peste Prut, în exclusivitate pentru B1.ro.

Premierul R. Moldova a explicat că blocajul instituțiilor a fost cauzat de încercarea partidului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc de a obține printr-o hotărâre abuzivă a Curţii Constituţionale declanşarea alegerilor anticipate prin desfiinţarea Parlamentului.

În acest context, trei partide parlamentare, PAS, PPDA şi PSRM, și-au unit forțele pentru a stopa puterea lui Vladimir Plahotniuc și pentru a învesti un guvern proeuropean.

„Nu doar în viziunea mea, dar şi a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi a comunităţii internaţionale, principalul responsabil pentru criza din ţara noastră a fost Plahotniuc. Timp de trei ani, grupul oligarhic condus de acesta a exercitat controlul absolut asupra tuturor instituţiilor statului şi a dus Republica Moldova în pragul unui colaps economic, social şi demografic.

Acest regim odios ne-a izolat din punct de vedere internaţional, iar din cauza derapajelor grave de la standardele democratice a contribuit la îngheţarea asistenţei macrofinanciare din partea UE, ajutor atât de necesar populaţiei.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, PD-ul nu a reuşit să obţină o majoritate şi a încercat printr-o hotărâre abuzivă a unei Curţi Constituţionale subordonate să forţeze declanşarea unor alegeri anticipate, prin desfiinţarea Parlamentului. De aceea, singura soluţie posibilă de a salva Republica Moldova de la distrugere totală a fost alungarea clanului lui Plahotniuc de la putere prin concertarea eforturilor a trei partide parlamentare: PAS, PPDA şi PSRM.

Astfel, printr-o înțelegere temporară dintre aceste trei forțe a fost învestit un guvern proeuropean, care are drept obiectiv principal dezoligarhizarea statului, curățarea justiției și a tuturor instituțiilor statului şi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a explicat premierul Maia Sandu.

Ea a precizat că în timpul crizei a primit un important sprijin din partea statului român, în calitate de partener strategic al Republicii Moldova și de avocat al integrării europene.

În privința ezitărilor inițiale ale Guvernului de la București de a recunoaște guvernul de la Chișinău, premierul Maia Sandu a precizat că între timp lucrurile s-au clarificat și că vor urma discuții despre importante proiecte bilaterale.

“De la declanşarea crizei, am fost sprijiniți de aproape toți partenerii internaționali, inclusiv de partenerii români. Îi mulțumim, în mod special, Președintelui României, Klaus Iohannis și Guvernului României pentru ajutorul constant acordat cetățenilor Republicii Moldova.

Le suntem recunoscători colegilor de la PLUS și de la USR, care ne-au încurajat şi ajutat constant, și partenerilor noștri din PPE, Partidul Național Liberal.

Îi mulţumim preşedintelui Traian Băsescu, care a apărat fervent poziţia blocului ACUM în timpul crizei. Statul român a recunoscut guvernul nostru, fapt pentru care are toată gratitudinea cetăţenilor Republicii Moldova.

Aşa cum am declarat de nenumărate ori, România este partenerul nostru strategic şi avocatul Republicii Moldova în efortul său de euro-integrare. Contăm foarte mult pe sprijinul României în rezolvarea problemelor cetățenilor noștri.

Vom discuta cu Guvernul de la București referitor la implementarea inițiativelor despre care am vorbit încă în 2017: conectarea sistemului electro-energetic la cel românesc și european, refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut, includerea Chișinăului în proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Chișinău, instituirea controlului vamal comun etc.”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Maia Sandu a subliniat că o importanță aparte pentru soluționarea crizei politice de la Chișinău a avut-o recunoaşterea necondiţionată a guvernului de către UE şi de către cele mai importante state europene.

Ea a ținut să precizeze că nu a avut niciodată discuții despre problema federalizării Republicii Moldova și că prioritatea guvernului de la Chișinău este dezoligarhizarea statului.

“Cu această ocazie, ţin să reiterez că nu am discutat în nici un fel problema federalizării Republicii Moldova în cadrul întrevederilor cu delegațiile străine. Votul din Parlament nu a fost vreodată despre federalizarea Republicii Moldova, votul a fost pentru dezoligarhizarea statului. Eliberarea instituțiilor din captivitate este premisa obligatorie pentru ca Republica Moldova să se poată apropia de Europa”, a conchis premierul Maia Sandu.

105 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =