Caută
Close this search box.

Marian Oprişan mulţumeşte Guvernului pentru schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de CJ

Marian Oprişan

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, mulțumește Guvernului pentru adoptarea ordonanței de urgență prin care se reintroduce votul uninominal pentru președinții de consilii județene, spunând că astfel se revine la normalitate.

„În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii județeni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu județean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor județeni a fost dat ca urmare a unei înțelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Țin să mulțumesc Primului-Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Ministerului Justiției pentru inițierea actului normativ aprobat”, mai scrie Oprișan pe pagina sa de Facebook.

El precizează că, la sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susținerea alegerii președintelui prin vot uninominal și l-au mandatat să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii.

Guvernul a adoptat luni o ordonanță de urgență de modificare a legii alegerilor locale, cea mai importantă prevedere a actului normativ urmând a fi reintroducerea votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene.

Inițial, Guvernul a plănuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență separată.

Potrivit proiectului de OUG, articolul 15, alineatul (1) al legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 15. – (1) La aceeaşi secţie de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri