Caută
Close this search box.

Michel Barnier: Noul premier britanic va avea de găsit o soluţie la problema frontierei irlandeze

Noul premier britanic va trebui să încerce să găsească o soluţie la problema frontierei irlandeze după ce Marea Britanie părăseşte Blocul Comunitar, a declarat Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, după ce Theresa May a demisionat în mod oficial de la şefia conservatorilor.

„Problema este acolo (cu frontiera irlandeză), creată de Brexit. Trebuie să protejăm pacea”, a declarat Barnier, informează agenţia Reuters.

„În orice caz, un nou prim-ministru nu va schimba problema. Problema este acolo şi noul prim-ministru va avea responsabilitatea să rezolve împreună cu noi această problemă”, a adăugat oficialul european, care a precizat că UE este decisă să apere piaţa comunitară şi nu este dispusă să facă compromisuri în acest sens.

Situaţia frontierei între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, s-a dovedit a fi una din cele mai delicate chestiuni în cadrul procesului Brexit.

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, însă această prevedere este puternic contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Theresa May a demisionat oficial din funcţia de lider al Partidului Conservator, urmând să asigure interimatul până la alegerea unui succesor, care va prelua şi şefia Guvernului de la Londa. Ea şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să încheie procesul de Brexit.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019, după ce Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul va fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri