Caută
Close this search box.

Miliardari din SUA susţin introducerea unei taxe pe activele persoanelor foarte bogate

george soros

Mai mulţi miliardari din SUA, inclusiv George Soros şi Chris Hughes, cofondator al Facebook, susţin o iniţiativă de introducere a unui impozit pentru persoanele ultrabogate, în contextul în care inegalităţile economice sunt o temă importantă înaintea scrutinului din 2020, scrie Financial Times.

Unii dintre cei mai bogaţi americani au publicat luni o scrisoare deschisă în care pledează pentru introducerea unui impozit „moderat” asupra activelor celor mai bogaţi 0,1% dintre cetăţenii SUA. Scrisoarea le este adresată candidaţilor în scrutinul prezidenţial din anul 2020.

„America are o responsabilitate morală, etică şi economică de a taxa mai mult averile noastre. O taxă impusă bogaţilor ar contribui la abordarea crizei climatice, ar îmbunăţi starea economiei, ar îmbunătăţi rezultatele în sistemul de sănătate, ar crea oportunităţi egale şi ar consolida libertăţile democratice”, afirmă miliardarii în scrisoarea postată pe site-ul Medium.com.

„Sondajele de opinie arată că introducerea unui impozit asupra celor mai bogaţi americani se bucură de susţinerea celor mai mulţi americani – republicani, independenţi şi democraţi”, precizează oamenii de afaceri, afirmând că li se adresează „candidaţilor la funcţia de preşedinte” al SUA, „indiferent că sunt republicani sau democraţi”, pentru a susţine „o taxă moderată asupra averilor bogaţilor”.

Autorii scrisorii afirmă că introducerea unei taxe pe averile bogaţilor ar reprezenta „un instrument puternic pentru rezolvarea crizei climatice”, ar fi „un instrument puternic pentru o mai mare creştere economică şi pentru succes”, ar contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor SUA şi ar fi „corectă”.

„O taxă pe activele bogaţilor consolidează libertăţile din SUA şi democraţia. Taxa ar reduce amplificarea concentrării avuţiei, lucru care subminează stabilitatea şi integritatea republicii noastre. O astfel de taxă este patriotică. În republica noastră, este o datorie patriotică a tuturor americanilor să contribuie cum pot la succesul ţării”, subliniază autorii scrisorii.

Scrisoarea este semnată de Louise J. Bowditch, Robert S. Bowditch, Abigail Disney, Sean Eldridge, Stephen R. English, Agnes Gund, Catherine Gund, Nick Hanauer, Arnold Hiatt, Chris Hughes, Molly Munger, Regan Pritzker, Justin Rosenstein, Stephen M. Silberstein, Ian T. Simmons, Liesel Pritzker Simmons, Alexander Soros, George Soros şi un anonim.

„Deşi scrisoarea este prezentată ca fiind neafiliată politic sau vreo susţinere pentru un anumit candidat la preşedinţie, autorii fac referire la o propunere de impozit propusă Elizabeth Warren. Senatoarea de Massachusetts care speră să devină candidatul democrat la preşedinţie a propus o taxă anuală de 2% pentru averile de peste 50 de milioane de dolari, preconizând că ar putea fi colectată suma de 2.750 de miliarde de dolari în peste zece ani. Conform scrisorii, propunerea politicianului «le-ar oferi la milioane de familii şanse mai bune de a trăi visul american»”, notează cotidianul Financial Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri